15 extra plaatsen voor opladen elektrische wagens in Antwerpen en Berchem

Op 29 september 2017

Onlangs startte ‘Poppy’ in Antwerpen, een nieuw proefproject voor autodelen met een vloot van grotendeels elektrische wagens. Bovendien is er een toenemende vraag naar oplaadpalen voor elektrische wagens. Redenen genoeg voor de stad om in de loop van oktober extra oplaadpalen in Antwerpen en Berchem te installeren. Na 6 maanden worden deze proefopstellingen geëvalueerd.

Het proefproject Poppy ging in september van start in Antwerpen met 30 deelwagens, waarvan 20 elektrische. Die laatste kunnen zowel op privaat als op semi-privaat terrein opgeladen worden.

“Eén van de vereisten om projecten zoals Poppy te doen slagen, is een groter aanbod van laadpunten op straat”, aldus schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Bovendien zijn er steeds meer bewoners en bezoekers met elektrische wagens die extra laadpunten goed kunnen gebruiken. Een goede spreiding en de keuze van interessante locaties voor de nieuwe laadpunten is dus belangrijk.”

De uitrol van het laadpalennetwerk zal in eerste instantie in de districten Antwerpen en Berchem plaatsvinden. Bruno De Saegher, Berchems districtsschepen voor publiek domein en mobiliteit: “We maken als district graag plaats op het openbaar domein voor dit duurzaam initiatief. Het is duidelijk dat dit niet de laatste laadpalen zullen zijn en we kijken reikhalzend uit naar nieuwe locaties.”

Spreidingsplan locaties binnen Singel

In overleg met Poppy en Blue Corner, de concessiehouder van de laadpalen, stelt de stad een  spreidingsplan voor laadpalen op interessante locaties binnen de Singel voor. Deze plekken  kunnen zowel door alle types elektrische deelwagens als door particulieren gebruikt worden. Want iedere laadpaal beschikt over twee laadpunten en er worden per paal twee parkeerplaatsen ingericht: één voor elektrische deelwagens en één voor particuliere elektrische voertuigen. De oplaadpalen zullen door Blue Corner geëxploiteerd worden.

Op volgende locaties worden de laadpalen geïnstalleerd:

Britselei - Antwerpen: ter hoogte van huisnummer 54 (er staat al een paal met één plaats voor elektrische voertuigen, er wordt één plaats voor elektrische deelwagens extra ingericht);
Mechelsesteenweg – Antwerpen: tegenover huisnummer 60;
Nerviërsstraat – Antwerpen: ter hoogte van huisnummer 75A;
Karel Oomsstraat – Antwerpen: op het middeneiland tegenover huisnummer 18;
Grotesteenweg – Berchem: ter hoogte van huisnummer 150, aan het districtshuis van Berchem;
Marialei – Antwerpen: tegenover huisnummer 46;
Transvaalstraat – Berchem: ter hoogte van huisnummer 75;
Uitbreidingsstraat - Berchem: ter hoogte van huisnummer 476, aansluitend op de standplaatsen voor de wagens van cambio autodelen.

De locaties worden in eerste instantie als proef ingericht en na zes maanden geëvalueerd. Bij een positieve evaluatie worden de locaties permanent en wordt voor elke locatie een apart aanvullend verkeersreglement opgemaakt.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is