2014 begint met knallend vuurwerk

Op 27 december 2013

 

Op dinsdag 31 december zet de stad Antwerpen om middernacht het nieuwe jaar stralend in met het traditionele vuurwerk. Het vuurwerk wordt dit jaar afgestoken op de Schelde ter hoogte van het Zuiderterras. De locatie bij uitstek om het te bewonderen, is de busparking, ter hoogte van de voetgangerstunnel.

Op 31 december start om middernacht het eindejaarsvuurwerk van de stad. Dan schittert de Antwerpse hemel 20 minuten lang. Het belooft een verrassende en feestelijke show te worden van vuurwerkmaker Vangelabbeek.  De Antwerpenaars kozen zelf de bijpassende muziek. Na de laatste knaller gaat het feest gewoon verder in de binnenstad.

Het vuurwerk wordt afgestoken op de Schelde ter hoogte van het Zuiderterras. Bezoekers kunnen alles zien van op beide oevers. De locatie bij uitstek is ter hoogte van de busparking aan de voetgangerstunnel. Om vlot aan de Scheldekaaien te geraken, raadt de stad iedereen aan de informatieschermen en pijlen tussen de Groenplaats en de busparking te volgen. Voor personen met een handicap zijn ter hoogte van het Zuiderterras plaatsen voorzien.

Meer info vinden geïnteresseerden op www.dna.be/winter

Veiligheid
Vuurwerk geeft een feestelijk tintje aan het nieuwe jaar en daarom zullen sommige toeschouwers misschien zelf willen meedoen. Lampionnen oplaten, vuurwerk afsteken, voetzoekers doen knallen of vuur maken is echter steeds verboden in de openbare ruimte of wanneer de mogelijkheid bestaat dat het terecht komt in de openbare ruimte. Tot 31 januari is het bijkomend ook verboden om openlijk(1) vuurwerk in bezit te hebben en aanstalten te maken om het te gebruiken. Wanneer de politie toch mensen met vuurwerk ziet, zal het in beslag genomen worden. De stad neemt deze maatregel om de veiligheid te vergroten. De politie zal controleren en beboet iedereen die eigen vuurwerk meebrengt.

Verkeersmaatregelen
Om het evenement vlot te laten verlopen moeten de Scheldekaaien (achter de waterkeringsmuur) vanaf de overdekte parking aan hangar 18 tot de Fortuinstraat volledig parkeervrij zijn op dinsdag 31 december 2013 tot woensdag 1 januari 2014. Er zal ook een parkeerverbod gelden op de busparking, gelegen aan het Zuiderterras vanaf 31 december 2013 tot 1 januari 2014. Alternatieve parking voor bussen is de Cockerillkaai.

De Scheldekaaien zullen vanaf 23.30 uur afgesloten worden voor alle verkeer vanaf de Sint-Pietersvliet tot de Scheldestraat tot na het beëindigen van de opkuis van de Scheldekaaien door Stadsbeheer.

Het openbaar vervoer van De Lijn en het doorgaand verkeer op de Scheldekaaien blijven rijden tot 23 uur en worden slechts opgehouden als het voetgangersverkeer op de Scheldekaaien in gevaar wordt gebracht. De chauffeurs van De Lijn worden aangespoord om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. De Lijn voorziet de hele nacht lang extra feestbussen om iedereen veilig van en naar het vuurwerk te brengen. Meer info hierover op www.delijn.be

Ook voor het scheepvaartverkeer geldt een aangepaste regeling.

(1) Onder openlijk bezit wordt verstaan: het zichtbaar bezit, het tonen en het uitstallen van vuurwerk en elke voorbereidende handeling voor het gebruik ervan. 

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is