Dure borden De Lijn werken niet

Op 22 december 2010

Ongeveer een half jaar geleden plaatste De Lijn 59 realtime informatieborden aan de drukste tram- en bushaltes in Antwerpen. Intussen werken deze borden, die zowat 12.000 euro per stuk kosten, nog steeds niet. Twee borden werden intussen vernield door een aanrijding, een zestal borden zijn besmeurd met graffiti. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Crevits op vragen van Vlaams parlementslid Liesbeth Homans (N-VA). “Dat dit alles heel wat wrevel opwekt bij de reizigers, verbaast me niet. Zij zien nu al maanden borden staan die geen kik geven. Intussen vallen meer en meer dure borden ten prooi aan vandalisme. Dat De Lijn een beperkte testfase nodig heeft, daar heb ik alle begrip voor. Maar meer dan zes maanden lijkt me toch wat te veel van het goede. Dit moet heel wat sneller kunnen!”, aldus Homans.
 
Wat loopt er fout?
De data waarmee het realtime-informatiesysteem werkt, zijn afkomstig van verschillende bronnen. Bij het aanmaken van de uiteindelijk op de borden te afficheren data, bleek dat sommige van de gegevens foutief waren.  Opzoeken waar de fout precies zit, blijkt een zeer tijdrovende onderneming (onderscheiden databronnen, transport via verschillende media zoals radiocommunicatie en datanetwerken).
Daarnaast blijkt de radio-ontvangst op bepaalde locaties niet optimaal, waardoor het datatransport via radio een moeilijke zaak blijft. Op dit ogenblik wordt een verbeterde versie getest.  Pas wanneer deze testen gedurende een langere periode goed lopen en de informatie correct blijkt, zal de informatie ook daadwerkelijk op de borden worden geplaatst.
 
Liesbeth Homans: ‘Als De Lijn ruim 700.000 investeert in tools om het reizen van de Antwerpenaars meer comfortabel te maken, mag je er toch van uitgaan dat er een studie aan vooraf is gegaan’? Mij lijkt niet meer dan logisch dat men vooraf controleert of er op de uitgekozen locaties bijvoorbeeld een goede radio-ontvangst is. Zo’n belangrijk element laat je toch niet aan het toeval over.
 
Vandalisme
Reeds 8 van de 59 Antwerpse borden werden intussen beschadigd. 2 borden zijn beschadigd ten gevolge van een aanrijding. Bij één bord is het scherm beschadigd en op 5 borden is graffiti aangebracht. De graffiti zal bij het onderhoud verwijderd worden met een aangepast poetsmiddel.
 
Voor iedere beschadiging wordt door de politie een PV opgemaakt. De Lijn tracht, in samenwerking met de verzekeringsmaatschappij, de schade te verhalen op de dader. 

Kostprijs borden
Volgende tabel geeft een overzicht van de kostprijs van de passagiersinformatieborden:

Bord met behuizing 8.554 euro
Aarding en plaatsing kabel 537 euro
Opmaken en herstellen verharding (gemiddeld) 2.282 euro
Kosten aansluiting netbeheerder Eandis (gemiddeld) 475 euro
Totaal 11.848 euro

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is