Gratis wifi in Antwerpen op drukstbezochte plaatsen

Op 22 december 2014

Tijdens de kerstvakantie zoeken veel mensen Antwerpen op om Winter in Antwerpen te ontdekken, te shoppen… Deze bezoekers en de bewoners van de stad kunnen vanaf nu gebruikmaken van gratis wifi die de stad aanbiedt op de drukstbezochte plaatsen. Snel kijken wie er optreedt op de Groenplaats tijdens Winter in Antwerpen, waar die ene winkel nu ook weer ligt of het telefoonnummer zoeken om nog een plaatsje te reserveren in een restaurant…het kan voortaan gratis, al wandelend door de stad.

Antwerpen zet sterk in op een digitale dienstverlening en communicatie. Om bewoners en bezoekers de kans te geven daar maximaal van te kunnen genieten, stelt ze gratis wifi ter beschikking in bepaalde zones van de publieke ruimte. "Digitaal is vandaag de norm, daar kan je niet naast kijken, en het staat ook in ons bestuursakkoord. Met de gratis wifi-zone bieden we eigenlijk een echte basisdienst aan, die onmisbaar is in een 21ste-eeuwse stad. Antwerpen wordt dus opnieuw een beetje aantrekkelijker voor bezoekers, toeristen en natuurlijk voor alle Antwerpenaars, zonder dat dit de belastingbetaler één euro extra kost," aldus burgemeester Bart De Wever.

Het aanbieden van gratis wifi verloopt in verschillende fases. In een eerste fase gaat het om volgende locaties: Koningin Astridplein, De Keyserlei, Meir, Wapper, Theaterplein, Meirbrug, Schoenmarkt, Groenplaats, Jan Blomstraat, Handschoenmarkt, Grote Markt, Suikerrui en Steenplein. Op deze manier wordt de volledige toeristische as van Antwerpen, de zogenaamde ‘Via Sinjoor’, uitgerust met gratis wifi.

De eerste fase is bijna afgerond. Op de meeste van bovenstaande locaties kan iedereen nu al van gratis wifi  gebruikmaken. Op enkele pleinen zijn de werken nog bezig en is de wifi nog niet operationeel. Het gaat om het begin van de De Keyserlei (aan Antwerpen Centraal), het Steenplein en de Handschoenmarkt.  Deze locaties volgen zo snel mogelijk.

Met het systeem van gratis wifi (onder de naam ‘antwerp free wifi’) kan iedereen zonder extra registratie terecht op de stedelijke websites antwerpen.be, visitantwerpen.be, ondernemeninantwerpen.be en gate15.be. Om andere sites te bezoeken, moeten mensen zich registreren. Dat kan via een Google+- of Facebookprofiel. In de loop van januari 2015 zal dit ook mogelijk zijn met het A-profiel van antwerpen.be.

Timing

Het project wordt opgedeeld in verschillende fases waarbij de gedetailleerde inplanting van de Access Points al begin augustus van start ging. Na de zomer begon de feitelijke uitbouw van het netwerk. Nu is wifi beschikbaar in de eerste zone. Begin 2015 volgt de activatie van een aantal publieke pleinen en parken, zoals het Hendrik Conscienceplein, het Mechelseplein, de Bolivarplaats, het Koning Albertpark, de Franklin Rooseveltplaats en het Stadspark. Tijdens een derde en laatste fase worden ook een aantal districtspleinen van wifi voorzien.

Gratis voor stad en gebruiker

Het aanbieden van wifi op drukbezochte plaatsen is zowel gratis voor de gebruiker als voor de stad. Dit kan gerealiseerd worden doordat diverse stakeholders werden samengebracht. Dimension Data Communications werkt voor de uitbouw van de Antwerpse wifi samen met Citymesh, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanleggen van grootschalige draadloze netwerken, en een publicitaire partner.

De stad stelt voor de aanleg van het wifi-netwerk enkele van haar gebouwen ter beschikking om de nodige installaties op aan te brengen.


Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is