Mustel Harmonium stadhuis krijgt tweede leven

Op 28 november 2014

In 2015 zal het vergeten harmonium de Trouwzaal en de gangen van het stadhuis terug kunnen vullen met muziek. Specialisten van de stad restaureren het exterieur en de restauratie van het interieur van het Mustel harmonium werd vandaag gegund aan Ulrich Averesch.

In 2007 werd het Mustel harmonium herontdekt achter een kast in het kleine kamertje op de tussenverdieping naast de Trouwzaal, net achter het schilderij "Het Huwelijk bij de Oude Belgen". Het instrument was toe aan een grondige restauratie om het terug bespeelbaar te maken.

In september 2014 besliste het huidige stadsbestuur om het orgel volledig in ere te herstellen. Niet alleen het exterieur wordt gerestaureerd maar ook het instrument zelf. Zo wordt het terug bespeelbaar. De specialisten van de dienst behoud en beheer van de stad restaureren op dit moment het exterieur. Die werken zijn bijna afgerond. Voor de aanpassing van het interieur zal de stad samenwerken met een externe specialist, Ulrich Averesch. Het harmonium zal terug bespeelbaar zijn begin februari 2015. Net op tijd zullen de gangen van het stadhuis zich terug kunnen vullen met feestmuziek, want het stadhuis blaast volgend jaar 450 kaarsjes uit.

Een bijzonder instrument

De stad kocht het kamerorgel in 1898 aan voor 4 000 Belgische franken. Sinds 1935 leek het instrument spoorloos verdwenen tot het in 2007 werd aangetroffen. Aanvankelijk werden op dit houten instrument bekende deuntjes gespeeld tijdens bruiloften. Het harmonium werd intens gebruikt, wat is af te leiden uit een factuur voor de reparaties van het instrument in 1907. Na 1933 raakte het instrument in de vergetelheid. Het kamerorgel is geen uniek stuk maar neemt wel een bijzondere plaats in, door zijn geschiedenis in het stadhuis.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is