Restauratiepremie voor laatste fase van OLVkathedraal in Antwerpen

Op 24 mei 2012

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.309.884,15 euro toe voor de 11de en laatste restauratiefase van de Onze- Lieve- Vrouwkathedraal, gelegen aan de Handschoenmarkt in Antwerpen. De hoofdkerk van het bisdom Antwerpen prijkt sinds 1938 op de lijst van beschermde monumenten.  Haar imposante belforttoren is bovendien als werelderfgoed van UNESCO erkend.

In 1965 heeft het provinciebestuur van Antwerpen beslist om als bouwheer een omvattende restauratiecampagne van de kathedraal aan te vangen. Vandaag zijn we toe aan de toekenning van de subsidie voor de laatste restauratiefase. In deze fase zullen de kooromgang en de kapellen K03 en K12 gerestaureerd worden. Om de toegankelijkheid van de hoofdingang te verbeteren is geopteerd voor een nieuw portaal. Ook de restauratie van het dak en het aanbrengen van ladder – en klimhaken behoort tot deze laatste fase.  Het provinciebestuur hoopt het volledige restauratieproject in 2015 te kunnen voltooien, 50 jaar na de start van de restauratieve werken.

Jaarlijks komen 350.000 bezoekers de kathedraal bezichtigen. Daarmee is het een van de drukst bezochte sites van ons land,” zegt minister Bourgeois. “De kathedraal die in de eerste plaats een religieuze functie heeft, is tegelijk een onthaalkerk voor toerisme en cultuur, voor Antwerpenaren en toeristen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is