Ruimtelijk uitvoeringsplan voor Havanasite in de maak

Op 19 december 2014

De stad Antwerpen werkt aan een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de Havanasite. Het RUP is nodig om de voorstellen en ambities uit het Masterplan Havanastraat te kunnen realiseren.

Een RUP legt voor een bepaald gebied onder meer vast waar er al dan niet gebouwd mag worden en welke stedenbouwkundige voorschriften er gelden.

Hier gaat het om het gebied ten noorden van de wijk Luchtbal, begrensd door de Havanastraat, de Noorderlaan, de Ekersesteenweg, de snelweg A12 en de spoorlijn tussen Antwerpen en Essen. Het gebied heeft een totale oppervlakte van circa 19 ha en huisvest onder meer een kazernecomplex, werk- en stelplaatsen, een containerpark, een tankstation, enzovoort.

Het masterplan Havanastraat stelt onder meer een Park & Ride (P+R) voor (met het oog op de geplande tramverlenging naar de Havanasite) en de mogelijkheid om er een grootschalige detailhandel te ontwikkelen. Het maakt onder andere ook de aanleg van nieuwe publieke ruimte mogelijk. In 2010 maakte de dienst monumenten- en welstandszorg een cultuurhistorische evaluatie voor het kazernecomplex S.B. Housmans waardoor wordt geopteerd voor behoud en herbestemming van het complex. Het RUP Havana vormt een juridisch kader voor de voorgestelde ruimtelijke ontwikkelingen.

Verder verloop RUP-procedure

Het schepencollege keurde de proces- en richtnota voor het RUP goed. In februari wordt een MER-screening opgemaakt om het effect op het milieu in te schatten en dan wordt deze nota verder uitgewerkt tot een voorontwerp-RUP.

Verantwoordelijke schepen: Rob Van de Velde, schepen voor ruimtelijke ordening, stadsontwikkeling, groen en onroerend erfgoed

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is