Stad Antwerpen installeert geen 'kliklijn' voor eindejaarsfooien

Op 17 december 2013

 Net als de voorbije jaren is het de personeelsleden van de stad niet toegelaten om tijdens de werkuren nieuwjaarsfooien te vragen. Van stadspersoneel wordt verwacht dat het de integriteitscode naleeft en dus geen persoonlijke wederdiensten, gunsten of geschenken vraagt of aanvaardt. Antwerpenaars die toch hinder ondervinden door stadspersoneel dat komt aanbellen voor een fooi, kunnen dat melden bij de ombudsvrouw. De stad installeert op die manier geen kliklijn, maar zorgt er net voor dat burgers steeds een aanspreekpunt hebben. Schepen voor stads- en buurtonderhoud Philip Heylen en schepen voor personeel Ludo Van Campenhout willen in het voorjaar van 2014 met de syndicale organisaties rond de tafel zitten voor nieuwe, heldere afspraken rond de nieuwjaarswensen.

De stad heeft al enige jaren afstand genomen van nieuwjaarsfooien. Ze draagt haar integriteitscode voor medewerkers hoog in het vaandel. Die code legt vast dat ambtenaren nooit persoonlijke wederdiensten, gunsten of geschenken mogen vragen of aanvaarden. Dat is ook in deze eindejaarsperiode van toepassing. Bovendien is ook de politiecodex duidelijk: “het is verboden aan deuren aan te bellen of te kloppen met het doel een aalmoes te bekomen”. De medewerkers van de huisvuilophaling zijn hier de voorbije jaren telkens over gebrieft.

De stad vindt het belangrijk dat haar inwoners een aanspreekpunt hebben als ze toch hinder ondervinden van stadsmedewerkers die aanbellen voor een fooi. Voor alle klachten over onzorgvuldige of onbehoorlijke werking van de stedelijke diensten kunnen de burgers altijd terecht bij de ombudsvrouw op het nummer 0800 94 843. Elke individuele klacht wordt onderzocht. In 2012 heeft de Antwerpse politie voor het eerst ook pv’s gemaakt na klachten van burgers. De infolijn (03 22 11 3333) staat open voor alle vragen over de stedelijke dienstverlening.

Schepen Van Campenhout en schepen Heylen willen met de syndicale organisaties rond de tafel zitten om – op basis van de gegevens van de ombudsvrouw – nieuwe, heldere afspraken te maken over de nieuwjaarswensen, maar dat overleg vindt pas in het voorjaar van 2014 plaats.  

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever;

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is