Tijdelijke sluiting cafés wegens drugsoverlast

Op 27 december 2013

 Het college bevestigde vandaag de beslissing van de burgemeester om drie cafés tijdelijk te sluiten wegens drugsoverlast. Twee cafés aan de Turnhoutsebaan moeten elk drie maanden dicht. Een café in de Van Stralenstraat moet gedurende één maand dicht.

De politie had duidelijke aanwijzingen dat er drugsgebruik en -handel plaatsvonden in twee cafés aan de Turnhoutsebaan en in een café in de Van Stralenstraat. Daarop besloot de politie de cafés te controleren.

De politie kreeg meldingen dat in twee aanpalende cafés aan de Turnhoutsebaan hasj en cocaïne werden verkocht. Tijdens een controle van het ene café werden twee personen betrapt met in totaal 2,25 gram cocaïne. Beide personen verklaarden dat ze de drugs in het café hadden gekocht. Een van hen verklaarde dat hij er al enkele maanden drugs kocht. Binnen in het café vond de politie nog eens 2,35 gram cocaïne en 12,9 gram hasj.

In het andere café aan de Turnhoutsebaan betrapte de politie een persoon met 5,03 gram hasj op zak. De politie trof er ook 100,85 gram hasj aan. Bovendien verklaarde een klant van het café er al enkele maanden drugs te kopen.

Ook voor een café in de Van Stralenstraat had de politie aanwijzingen dat er drugs werden verkocht en gebruikt. Ze ontving meermaals meldingen van overlast veroorzaakt door personen die zich in het portaal van het café bevonden. Tijdens een controle betrapte de politie in het portaal van het café een man met 3,37 gram cocaïne op zak. De betrokkene beweerde de drugs gekocht te hebben van een persoon die zich in het café bevond. Wegens herhaalde klachten van overlast werd het café opnieuw gecontroleerd. De politie vond er 5,3 gram marihuana en 3 joints. Verder waren twee personen in het bezit van drugs en bleken zeven personen illegaal in het land te verblijven.

De drie cafés bevinden zich in buurten die al geruime tijd gebukt gaan onder een ernstige drugsproblematiek. Bovendien is de strijd tegen drugshandel één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen in cafés verstoort ernstig de openbare veiligheid en rust.

Daarom bevestigde het college de besluiten van de burgemeester om de drie cafés tijdelijk te sluiten volgens artikel 9bis van de drugswet. Beide cafés aan de Turnhoutsebaan moeten gedurende drie maanden dicht. De sluitingen beginnen op 27 december 2013 en eindigen op 26 maart 2014. Het café in de Van Stralenstraat moet één maand dicht, van 27 december 2013 tot en met 26 januari 2014.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is