Vierentwintigurenstaking op 15 december heeft al zeker gevolgen voor afvalophaling

Op 12 december 2014

Op maandag 15 december voeren de drie grote vakbonden ABVV, ACV en ACLVB actie. Er vindt een vierentwintigurenstaking plaats. Dat zal gevolgen hebben voor de dienstverlening van de stad Antwerpen.

Burgers kunnen het best de dag zelf contact opnemen met de stedelijke dienst of locatie waar ze moeten zijn om te weten of die open is. Voor meer informatie kunnen ze vanaf 8.30 uur ook steeds terecht bij de infolijn van de stad Antwerpen op het nummer 03 22 11 333. De wachttijden kunnen door de actie langer oplopen. Ook op www.antwerpen.be zal meer info te vinden zijn.

De stad doet haar uiterste best om de hinder tot een minimum te beperken. Enkel als het niet anders kan, zal een dienst gesloten worden.

Verstoorde huisvuilophaling verwacht en sluiting containerparken

De staking loopt van zondagavond 22 uur tot maandagavond. Het is onvoorspelbaar of en hoeveel huisvuilwagens zullen uitrijden maar de kans is heel groot dat het afval niet wordt opgehaald.

De staking zal bewoners treffen in Deurne bij wie het afval normaal op maandag wordt opgehaald. Ook de bewoners in de omgeving van de Belgiëlei en enkele toeristische assen in het centrum worden getroffen, hun afval wordt normaal in de nacht van zondag op maandag opgehaald.

De stad vraagt bewoners van deze zones om hun huisvuil, of zeker het PMD, papier en karton, pas volgende week buiten te zetten. Dat is een milieubewuste keuze die er voor moet zorgen dat het afval zoveel mogelijk gescheiden blijft en dat papier niet uiteenwaait op straat. De stad heeft begrip voor bewoners die dit om welke reden dan ook niet kunnen. Hen wordt verzocht om indien mogelijk enkel restafval buiten te zetten.

Omdat de stad net zoals haar bewoners propere straten belangrijk vindt, start stadsreiniging op dinsdag 16 december met een inhaalbeweging. De stedelijke diensten doen er alles aan om de achterstand zo snel mogelijk in te halen tegen woensdagavond 17 december. Mogelijk wordt daarom, bij uitzondering, het huisvuil dat op maandag toch nog werd buiten gezet, niet gescheiden opgehaald. Enkel zo krijgt de stad binnen twee werkdagen de straten weer proper.

Als de stad het afval gescheiden zou ophalen, kan het tot een week duren voordat al het huisvuil van maandag is weggewerkt. Bovendien dreigt het afval verspreid te geraken over de straat en trekt achtergebleven afval automatisch sluikstort aan. Daarom, en om redenen van volksgezondheid, is een snelle ophaling primordiaal.

Ook de containerparken blijven maandag gesloten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is