Aanvraag parkeerverbod vanaf 1 januari bij stad in plaats van politie

Op 21 december 2015, over deze onderwerpen: Parkeerbeleid

Vanaf 1 januari 2016 behandelt de stad Antwerpen zelf de aanvragen voor tijdelijke parkeerverboden. Ze neemt die taak dan over van de lokale politie. De stad voert daarbij een volledig nieuwe werkwijze in, om de huidige wildgroei aan parkeerverbodsborden aan te pakken en meer schaarse parkeerruimte vrij te maken.

Verhuizen, het leveren van meubels, een container plaatsen, ... , er zijn veel redenen om een parkeerplaats even vrij te houden. Vanaf volgend jaar vragen Antwerpse burgers zo een ‘eenvoudig parkeerverbod’ aan via de website van de stad, en niet meer via de lokale politie.

Voor een parkeerverbod dat nog vergund werd in 2015 en doorloopt tot in 2016 verandert er niets.

Parkeerverbod online op te volgen

Ook het plaatsen van de borden doet de stad Antwerpen vanaf 1 januari altijd zelf. Eigen borden plaatsen mag dan niet meer.

De nieuwe borden van de stad zijn uitgerust met een QR-code, waardoor iedereen kan controleren of een parkeerverbod vergund is of niet. Die controle is mogelijk vanaf 15 januari. In een eerste fase worden enkel de borden voor een eenvoudig parkeerverbod uitgerust met een QR-code. De maanden daarop worden ook de parkeerverboden voor werken van stadsdiensten en nutsbedrijven voorzien van een dergelijke code.

Om deze nieuwe en volledig digitale werkwijze uit te werken, ging de stad in zee met de Antwerpse start-up Rombit. Zij ontwikkelden een vernieuwde online aanvraagtool, een platform voor alle betrokken stadsdiensten, en de mogelijkheid voor de burger om de vergunning en het parkeerverbod zelf op te volgen. Op termijn kunnen nuts- en aannemersbedrijven ook op het platform terecht. Daarnaast werkt Rombit aan een ‘slim’ tijdelijk parkeerverbodsbord dat op termijn de oude borden zal vervangen.

Vergoeding

Een tijdelijk parkeerverbod brengt ook hinder met zich mee: er zijn minder vrije parkeerplaatsen, mogelijk is er een impact op het verkeer,… . Om te zorgen dat er niet te veel parkeerplaatsen worden ingenomen, vraagt de stad een vergoeding. Die wordt vanaf nu berekend op basis van de hoeveelheid ingenomen ruimte en de duur van het parkeerverbod. Een parkeerverbod dat zes parkeerplaatsen voor één dag vrij houdt, kost bijvoorbeeld 49 euro.

De volledige tarieven en het aanvraagformulier zijn te vinden op www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is