Antwerpen maakt een strategische energievisie op samen met Eandis en Infrax

Op 28 april 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu

De stad Antwerpen keurde in 2015 haar klimaatplan goed. Hierin zijn duidelijke klimaatdoelstellingen opgenomen om van Antwerpen een klimaatneutrale stad te maken tegen 2050. Een van de middelen om deze doelstelling te bereiken is een duurzame energievoorziening gebaseerd op een strategische visie. De stad Antwerpen zal samen met de distributienetbeheerders Eandis en Infrax zo een strategische energievisie (SEViA) opmaken voor Antwerpen. Het college keurde vandaag een projectovereenkomst met deze partners goed.

De vraag naar energie in de stad en het aanbod van duurzame energiebronnen werden reeds in kaart gebracht. Deze gegevens zullen de basis vormen voor de opmaak van de strategische visie rond de toekomstige energievoorziening in de stad.

Strategische energievisie (SEViA)

Doelstellingen

De strategische energievisie zal Antwerpen nog meer op de kaart zetten als koploper op het vlak van duurzaamheid en klimaatneutraliteit. De langetermijnvisie moet een antwoord bieden op de vraag ‘waar haalt Antwerpen in 2050 zijn energie vandaan?’. Hierbij wordt gekeken naar het optimaal benutten van duurzame energiebronnen en het zo laag mogelijk houden van de uitstoot van broeikasgassen. De visie zal ook antwoorden bieden op de uitdagingen van een klimaatneutrale stad, zoals de vraag welke duurzame energiebronnen ingezet kunnen worden en welke aanpassingen er nodig zijn aan de bestaande energie-infrastructuur.

“Als schepen van leefmilieu zet ik mij dagelijks in voor de leefbaarheid in de stad Antwerpen. Ik vind het dan ook belangrijk dat wij het goede voorbeeld geven en maximaal inzetten op duurzame energiebronnen. Ook in het ruimtelijk beleid wordt er aandacht geschonken aan de toekomstige noden, door maximaal in te zetten op groenblauwe netwerken en door aan te zetten tot klimaatbestendig bouwen en verbouwen via de bouwcode. Daarnaast zet de stad Antwerpen in op een stadsbreed warmtenet, waar op lange termijn een groot aantal gebouwen kan op worden aangesloten. Dit project zal ons nog meer handvaten aanreiken om tegen 2050 een klimaatneutrale stad te zijn”, aldus schepen Ait Daoud.

Parameters en draagvlak

Een van de belangrijkste parameters zal het ruimtelijke aspect zijn. In de ondergrond zal er ruimte moeten zijn voor distributienetwerken en energie afkomstig uit duurzame bronnen zoals de bodem (geothermie) en het rioolwater (riothermie). Bovengronds moet dan weer voldoende plaats voorzien worden voor bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen.

Ook de juiste timing zal belangrijk zijn. Door in te spelen op onderhouds- en vernieuwingsplannen kunnen grote kostenbesparingen gerealiseerd worden.

Daarnaast zal de visie rekening houden met het draagvlak en de rol van bewoners en bedrijven. 

Kaarten en document

SEViA zal de vorm aannemen van een catalogus van GIS-kaarten en een visiedocument. Hierin zijn maatregelen, instrumenten en stakeholders opgenomen die deze visie kunnen realiseren. De ontwikkeling van een nieuw Ruimtelijk Structuurplan voor Antwerpen biedt de uitgelezen kans om deze visie ook om te zetten in ruimtelijke plannen.

Samenwerking

Om te komen tot de strategische energievisie, sloten de stad Antwerpen en distributienetbeheerders Eandis en Infrax een projectovereenkomst af. Andere belanghebbenden zoals transportnetbeheerders, bedrijven en bewoners zijn mee betrokken als adviesverleners.

De afgewerkte strategische energievisie wordt verwacht in de loop van 2019.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is