Antwerpen, Mortsel en Zwijndrecht bestellen studie naar uitbreiding LEZ

Op 21 april 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu

De collegebesturen van Antwerpen, Mortsel en Zwijndrecht laten samen de mogelijkheden voor een eventuele uitbreiding van de lage-emissiezone (LEZ) onderzoeken. Het Antwerpse stadsbestuur keurde vandaag het bestek voor deze studie goed en gaat nu op zoek naar een studiebureau.

De Antwerpse LEZ, die sinds 1 februari van kracht is, omvat de Antwerpse binnenstad en Linkeroever. Maar ook buiten de huidige LEZ zijn er knelpunten op vlak van luchtkwaliteit, zowel op Antwerps grondgebied als daarbuiten, zoals in de stad Mortsel en de gemeente Zwijndrecht.

Met deze studie willen de lokale besturen samen laten nagaan of uitbreidingsscenario’s mogelijk zijn, welke scenario's wenselijk zijn, en wat hiervan de mogelijke effecten zijn op de luchtkwaliteit en de gezondheid van de bewoners.

“Ik vind het een goede zaak dat deze studie onderzoekt welk effect een uitbreiding van onze lage-emissiezone heeft op de gezondheid van de inwoners van onze districten. Daarnaast ben ik ook blij met de interesse vanuit onze buren Mortsel en Zwijndrecht om te onderzoeken of ze mee in de lage-emissiezone kunnen instappen. Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten. De extra gezondheidswinst voor de Antwerpenaar staat daarbij voorop!”, aldus schepen Ait Daoud.

“We zijn tevreden dat dit in een groter geheel wordt bekeken in een intergemeentelijke studie, omdat de gevolgen uiteraard verder gaan dan de gemeentegrenzen. We zijn alleszins benieuwd naar de resultaten van de studie, want deze resultaten zullen bepalend zijn voor onze keuze of we al dan niet instappen in de LEZ,” zegt Erik Broeckx, burgemeester van Mortsel.

De Zwijndrechtse burgemeester André Van de Vyver vindt het buitengewoon positief dat deze opportuniteit zich aandient. “De luchtkwaliteit is al vele jaren een bekommernis van het Zwijndrechtse bestuur. De aanwezigheid van twee snelwegen en een drukke spoorlijn met veel goederenvervoer zorgen reeds voor te veel emissies. Dit blijkt uit de resultaten van het meetpunt voor fijn stof dat zich in Zwijndrecht bevindt. Elke maatregel die de emissies van het verkeer kan terugdringen, verdient het ernstig onderzocht te worden.”

De onderzoekers zullen rekening houden met knelpuntzones op vlak van luchtkwaliteit, de duidelijkheid voor de weggebruiker, mogelijkheden tot handhaving, alternatieven voor de weggebruikers in en naar de zone, alternatieven voor doorgaand verkeer,…

Voor ieder scenario worden de kosten en baten in beeld gebracht. Hierbij wordt niet alleen rekening gehouden met de mogelijke effecten op vlak van verschoning van het wagenpark en de lokale luchtkwaliteit. De besturen onderzoeken ook hoe de handhaving van de LEZ het best te organiseren is. In het geval dat de LEZ zich in de toekomst ook zou uitstrekken over het grondgebied van Mortsel, Zwijndrecht en/of andere randgemeenten veronderstelt dit een intense samenwerking tussen die gemeenten.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is