Antwerpenaars kunnen reispas of rijbewijs thuis laten bezorgen

Op 11 december 2017, over deze onderwerpen: Digitalisering

Vanaf 12 december 2017 kunnen alle Antwerpenaars hun reispas of rijbewijs thuis of op een adres naar keuze laten bezorgen. Antwerpen is de eerste stad in België waar dit mogelijk wordt. De stad breidt zo haar dienstverlening uit met een nieuwe service die burgers een extra verplaatsing naar het stadsloket bespaart.

De stad Antwerpen hecht veel belang aan een kwalitatieve en klantgerichte dienstverlening in de stadsloketten en het loket vreemdelingenzaken. Daarenboven wil ze toonaangevend zijn in haar werking en continu streven naar efficiëntie, toegankelijkheid en vernieuwing. Daarom ontwikkelde ze de mogelijkheid om een aantal van de stedelijke loketproducten op locatie te laten bezorgen.

Noden van burger

“Dit initiatief past in onze hervorming van de dienstverlening aan de Antwerpenaar, waarbij de loketten zich aanpassen aan de noden van de burger, en niet omgekeerd”, verduidelijkt burgemeester Bart De Wever.

Momenteel moeten burgers voor een aantal loketproducten immers twee keer de verplaatsing naar een van de tien stadsloketten maken, een keer voor de aanvraag en een keer om het document af te halen. De mogelijkheid om een rijbewijs of reispas te laten bezorgen, spaart de Antwerpenaar een extra verplaatsing naar het stadsloket uit. De bezorging is mogelijk op eender welke adres in België en kost 12,50 euro, hetgeen bescheiden is rekening houdend met het gemak van de dienstverlening, de tijdsbesparing, en het wegvallen van reis- en parkeerkosten.

De burger kiest zelf de datum en het dagdeel waarop het document bezorgd wordt.  Op de dag van bezorging ontvangt hij ’s morgens een e-mail of sms van de bezorgingsdienst Dynasure met het geschatte tijdstip van bezorging.

Weloverwogen keuze

Deze optie wordt momenteel enkel aangeboden voor reispassen en rijbewijzen. Dat is een weloverwogen keuze, aldus burgemeester Bart De Wever: “We kozen ervoor de bezorging in te zetten voor de documenten die een zekere waarde hebben en waaraan je als burger belangrijke rechten ontleent. De keuze om specifiek met reispassen en rijbewijzen op te starten heeft te maken met het feit dat er voor de bezorging van andere gevoelige documenten, zoals een elektronische identiteitskaart, bijkomende technische aanpassingen nodig zijn.”

Bezorging door gespecialiseerde partner

De stad besliste om voor het bezorgen van reispassen en rijbewijzen in zee te gaan met een externe firma: Dynasure. Dynasure is onder andere gespecialiseerd in het veilig en betrouwbaar bezorgen van waardevolle en persoonlijke documenten en is onderdeel van Dynagroup.

Burgemeester Bart De Wever licht deze beslissing toe: “Dynagroup is een Nederlands bedrijf dat eerder dit jaar werd overgenomen door Bpost. In veel Nederlandse gemeenten bezorgen zij al langer reisdocumenten en rijbewijzen aan huis. Zij hebben dus de nodige expertise om een goede dienstverlening te garanderen voor alle Antwerpenaars. Bij het gunnen van de opdracht werd in de eerste plaats rekening gehouden met veiligheid, risicobeheersing en de kwaliteit van de service. Daarnaast was er oog voor duurzaamheid en samenwerking met de lokale sociale economie”.

Dynasure beschikt over de nodige certificaten qua informatiebeveiliging. Al hun medewerkers worden ook gescreend en opgeleid met het oog op veiligheid en betrouwbaarheid. Daarnaast kunnen de burgers de koerier steeds volgen via een gebruiksvriendelijk track-and-trace-systeem.

Christoph Roubben, general manager van Dynasure, is verheugd met de samenwerking: “Met Dynasure verleggen we de grenzen van dienstverlening en zijn we steeds op zoek naar innovatieve én betrouwbare totaaloplossingen voor onze klanten. De nieuwe noden van burgers staan daarbij centraal. We zijn daarom bijzonder blij dat de stad Antwerpen het voortouw heeft genomen in deze nieuwe dienstverlening voor de burger en we kijken uit naar een zeer succesvolle samenwerking tussen onze diensten.”

Duurzaam transport

In de Antwerpse binnenstad zorgen kleine, mobiele elektrische voertuigen voor een groene bezorging van de documenten. In de districten en randgemeenten maakt Dynasure gebruik van elektrische bestelwagens. Waar het bereik van de elektrische bestelwagens ontoereikend is, wordt er bezorgd met bestelwagens die minimaal euronorm IV halen of op biogas rijden.

Voor het onderhoud van de driewielers die in de binnenstad gebruikt worden, werkt Dynasure samen met de sociale onderneming Levanto. “Die link met de lokale sociale economie is een enorme meerwaarde voor het project”, besluit de burgemeester.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is