Belgische ambassadeur toont kunst uit de Provincie Antwerpen in Den Haag

Op 22 februari 2017, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Ambassadeur Chris Hoornaert stelt in zijn ambtswoning in Den Haag kunst uit de provincie Antwerpen voor. Tot april exposeert hij werk van een tiental laureaten van de prijs beeldende kunst provincie Antwerpen. Aansluitend palmen collectiestukken van DIVA, FOMU en MoMu de ambtswoning in en tonen zij Antwerps talent.

Het is een jaarlijkse traditie dat de Belgische ambassadeur in Nederland een provincie uitnodigt om in zijn ambtswoning kunst te presenteren. De voorbije jaren stuurden respectievelijk Oost-Vlaanderen, Limburg, Luik en West-Vlaanderen kunst naar Den Haag. In 2017 mag de provincie Antwerpen de residentie van ambassadeur Chris Hoornaert opfleuren. De provinciale kunst wordt dan een uithangbord van ons land voor de vele prominente bezoekers van de ambassadeur.

Gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens is trots: “Onze collectie omvat zowel beeldende als toegepaste kunst. Beide aspecten krijgen een plaats in de ambtswoning. Vanaf februari tot april zetten we talentvolle beeldende kunstenaars in de kijker. Vanaf 22 april is het de beurt aan de toegepaste kunsten, met topwerk uit het FOMU, het MoMu en DIVA. Het is een mooie kans op de veelzijdigheid van onze provinciale kunstenaars in de verf te zetten.”

De eerste opstelling toont hoofdzakelijk werk van een tiental voormalige laureaten van de Prijs Beeldende Kunst van de provincie Antwerpen. Werk van Michèle Matyn, Adrien Tirtiaux, Lieven Segers, Nadia Naveau, Boy & Erik Stappaerts, Geert Goiris, Anton Cotteleer en Wilfried Pas, zowel uit de provinciale kunstverzameling als uit enkele privécollecties, pronkt de komende maanden in de statige ambassadeurswoning in Den Haag. De presentatie wordt vervolledigd door enkele recent aangekochte kunstwerken van de provincie Antwerpen, van de hand van Wesley Meuris, Jan Kempenaers, Sven 't Jolle, Peter Rogiers, Charif Benhelima en Andy Wauman.

 

Vanaf april nemen de drie provinciale musea DIVA, FOMU en MoMu de ambassadeurswoning onder handen. De ambassadeur en gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens zullen dit luik officieel openen op 22 april.
Ook in deze tentoonstelling zal de nadruk liggen op Antwerpen als bakermat van (jong) talent. DIVA presenteert werk van vijf designers van hedendaags zilver en juweelontwerp, MoMu vertelt het verhaal van Belgische mode met voorbeelden van de iconische Antwerpse Zes en een in-situ installatie door het Antwerpse modehuis A.F. Vandevorst. Het FOMU grijpt de vijfde verjaardag van het magazine .tiff aan om te focussen op het werk van een tiental jonge Belgische fotografen.

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Cultuur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is