Biekes van A krijgt premie uit duurzameprojectenfonds

Op 10 maart 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu

De stad Antwerpen geeft met haar projectenfonds ‘Duurzame Stad’ een financieel duwtje in de rug aan innoverende projecten die Antwerpen duurzamer maken. Daarvoor trekt ze ook dit jaar weer 100 000 euro uit. Projecten kunnen verspreid over 3 rondes ingediend worden. Na de eerste ronde van dit jaar kent de stad alvast een premie toe aan Biekes van A, een samenwerking tussen inwoners en imkers om de bijenpopulatie in de stad op te krikken.

Antwerpen wil een duurzame stad zijn. Daar kan de inventiviteit van inwoners, bedrijven en kennisinstellingen toe bijdragen. 3 keer per jaar organiseert de stad daarom een jury die projecten van bewoners, organisaties en bedrijven beoordeelt op hun impact op duurzaamheid en hun innovatiepotentieel. De financiële steun van het projectenfonds ‘Duurzame Stad’ geeft de gekozen projecten een extra duwtje in de rug om echt van start gaan.

Bewoners en stadsimkers gaan de bij redden

‘Biekes van A’ is een duurzaam project van de bvba Fosfor. Fosfor maakt deel uit van het designcollectief Hybrio, en is 1 van 5 samenwerkende designbedrijven naast Ixor, KANdesign, Namahn en Voxdale. In het project ‘Biekes van A’ gaan inwoners en stadsimkers samenwerken om de bijenpopulatie en de honingproductie in Antwerpen op te krikken. “Bijen zijn een onmisbare schakel voor de natuur”, zegt schepen Ait Daoud. “Enerzijds spelen ze een belangrijke rol bij de bestuiving van (wilde) planten en belangrijke land- en tuinbouwgewassen, anderzijds spelen ze een unieke rol bij het in stand houden van kwetsbare, natuurlijke evenwichten. Ik steun dan ook graag dit project, dat bijdraagt tot een duurzame en leefbare stad”.

‘Biekes van A” vraagt aan bewoners om hun wijk van bloemen te voorzien. Een bijensensor en bijhorende app zal dan aan bewoners feedback geven over het succes van bepaalde planten. De sensoren leveren bovendien ook een schat aan informatie op voor (potentiële) imkers en onderzoekers. De bijensensor, de app en het bijhorende antenne-netwerk zijn ideeën van 3 studenten van de afdeling productontwikkeling aan de UAntwerpen. Het volledige idee zal verder ontwikkeld worden in samenwerking met IMEC (City of Things), de Universiteit Antwerpen, Stadslab2050, imkers, bewoners en andere geïnteresseerden. De co-creatieworkshops vinden plaats in designcentrum De Winkelhaak. Het project is te volgen op https://www.facebook.com/BiekesVanA/.

De stad kent voor dit project 15.000 euro subsidie toe. ‘Biekes van A’ gebruikt deze middelen om 1 model van de bijensensor tot op het niveau van een 3D-print uit te werken. Daarnaast helpt het ook om 30 zender- en 30 ontvangerunits te kopen.

Project indienen kan nog

Iedereen met een realistisch, ambitieus en/of vernieuwend idee om Antwerpen verder te verduurzamen kan in 2017  nog deelnemen aan 2 oproepen van het projectenfonds. De deadlines voor het indienen van projecten voor deze rondes zijn 15 mei en 1 oktober. De jury bestaat uit medewerkers van KBC, de Universiteit Antwerpen, Umicore Hoboken en de stadsdiensten Energie en Milieu Antwerpen en Stad in Dialoog.

Alle informatie om projecten in te dienen, staat www.antwerpen.be > zoekterm “projectenfonds”.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is