Café tijdelijk dicht wegens overlast

Op 9 juni 2017, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college bevestigde vandaag het besluit van de burgemeester om een café aan de Oudemansstraat te sluiten wegens overlast. Het café moet gedurende twee weken dicht.

Sinds vorig jaar kreeg de politie meerdere meldingen van overlast in een café in de Oudemansstraat. Het café is bij de politie gekend als een ontmoetingsplaats voor criminelen.

De politie ontving talloze meldingen voor nachtlawaai, diefstallen en agressieve of dronken klanten. Er werden ook meerdere vechtpartijen opgetekend en een klant werd met een vuurwapen bedreigd. In en voor het café vonden ook andere, zware incidenten plaats waarvoor de politie tussenbeide moest komen:

• Drie personen trokken iemand die ze verdachten van een diefstal uit de kassa het café binnen en sloegen hem in elkaar.

• Een vrouw en een man raakten in discussie waarop de man de vrouw aanviel met een barkruk.

• Nadat vijf mannen een andere man in elkaar hadden geslagen, vluchtten de aanvallers naar het café en sloten de rolluiken. Het slachtoffer begon daarop op de rolluiken te kloppen en beschadigde een raam.

• Een persoon probeerde het geld te stelen van een klant aan de toog. Het kwam vervolgens tot een vechtpartij tussen beiden. Een derde persoon pakte het geld en ging lopen.

• Voor het café werd een man met geweld overvallen. Een klant van het café had hem tegen de grond gegooid, enkele klappen gegeven en zijn portefeuille gestolen.

De politie voerde twee controles in het café uit. De eerste keer waren er vijf personen aanwezig die illegaal in het land verbleven. Een andere klant had een gebruiksdosis cannabis op zak. Tijdens de tweede controle hadden vijf klanten een gebruiksdosis cocaïne bij zich. Eén van hen verbleef illegaal in het land.

Volgens artikel 67 van het Gemeentedecreet en artikel 134quater van de Nieuwe Gemeentewet kan de burgemeester een publiektoegankelijke inrichting sluiten als de openbare orde in de buurt ervan wordt verstoord door gedragingen in die inrichting. De sluiting mag de termijn van drie maanden niet overschrijden. Daarom besliste de burgemeester om het café gedurende twee weken te sluiten.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is