Concept fietsas IJzerlaan - Centrum vastgelegd

Op 12 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

De stad legde het concept vast voor de veilige fietsas die de toekomstige fietsbrug over het Albertkanaal verbindt met de binnenstad. Antwerpen blijft inzetten op het verleiden van bewoners, bezoekers en pendelaars met verschillende kwaliteitsvolle vervoersopties. Deze nieuwe fietsas vormt een mooi alternatief om zich te verplaatsen van en naar de stad op een veilige en comfortabele manier.

De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in het wegwerken van de belangrijkste ‘missing links’ op de grote fietsroutes, zoals de fietsostrades naar de stad, het Ring- en Singelfietspad en de districtenroute. Maar ook het doortrekken van deze grote assen tot in het centrum van de stad is van groot belang. Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Zo komen de fietsostrades vanuit Essen, Herentals en langs de A12 samen aan de nieuwe fietsbrug aan de IJzerlaan. Via een aaneenschakeling van passende fietsvoorzieningen kan men vanuit de Samberstraat via Park Spoor Noord en de Lange Dijkstraat doorfietsen naar de Gemeentestraat.”

Fietsvoorziening op maat van de straat

In elke straat op de vastgelegde route wordt bekeken welke fietsvoorziening er mogelijk is en of er bijkomende verkeersremmende maatregelen nodig zijn. Waar mogelijk wordt de straat ingericht als een echte fietsstraat. In andere straten komt er een fietssuggestiestrook of markering voor fietsers.

Van plan naar uitvoering

De komende drie jaar worden de belangrijkste projecten op deze grote fietsroutes gerealiseerd. Zo is een groot deel van het Singelfietspad ten zuiden van de Stenenbrug ondertussen vernieuwd. De fietspaden aan de noordkant worden samen gerealiseerd met de heraanleg van de IJzerlaan, Slachthuislaan, Noordersingel en Turnhoutsepoort.

Op de verschillende fietsostrades worden voornamelijk de ontbrekende stukken versneld aangelegd. Op de fietsostrade naar Mechelen is in augustus gestart met de bouw van de fietsbrug die een verbinding maakt tussen het fietsparkeergebouw en de Posthofbrug over het drukke kruispunt met de Binnensingel. Op de Districtenroute, een fietsroute rond de stad langs de buitenkant van de Ring, wordt onder andere de Fruithoflaan voorzien van een fietspad.

Vandaag is de stad volop bezig om de plannen verder uit te werken tot uitvoerbare dossiers. Afhankelijk van het project wordt er nauw samengewerkt met de districten, de provincie Antwerpen, AWV en BAM. 

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is