Daklozenopvang niet ongerust over koude: "We zijn op alles voorbereid" (Het Nieuwsblad 23/2/18)

Op 23 februari 2018, over deze onderwerpen: Welzijn

We zijn voorbereid op alle weersomstandigheden”, zegt Fons Duchateau, schepen van Sociale Zaken (N-VA) over de daklozenopvang in Antwerpen. Ook met de koude temperaturen die op komst zijn, moet de huidige capaciteit volstaan.

Als we de weervoorspellingen voor de komende weken mogen geloven, is er een extreme koudeperiode op komst. 10 graden onder nul zou 's nachts geen uitzondering zijn. Overdag zouden de temperaturen dan weer boven het vriespunt blijven, met een grote hoeveelheid zon. Maar dat het nog even wachten is op de lente, is zeker. Voor de gemiddelde Antwerpenaar betekent dat sjaal, muts, handschoenen en een warme winterjas.

Voldoende capaciteit

Voor de Antwerpse daklozen is het pas echt oppassen, maar de winteropvang voor daklozen in de stad is op alles voorbereid. Dat zegt schepen van Sociale Zaken, Fons Duchateau. “We zijn voorbereid op alle weersomstandigheden”, zegt de schepen. “We nemen dus geen extra maatregelen met de nieuwe weersvoorspellingen. Niet al onze bedden zijn nu al gevuld en er is de mogelijkheid om de bestaande capaciteit, als dat nodig blijkt op het moment, uit te breiden.”

In nachtopvangcentrum De Biekorf in de Dambruggestraat waren in de nacht van dinsdag op woensdag vijftig van de zestig bedden in gebruik. In Victor 5, de nachtopvang voor personen zonder verblijfsrecht, waren er die nacht 66 van de 90 bedden gevuld. In Victor 4 waren er van de 72 bedden, 66 in gebruik. “We kunnen dus nog steeds zeggen dat er deze winter niemand op straat is gezet”, zegt Duchateau. “Net zoals dat de voorbije vier winters het geval was.” (jas)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is