“De V-bommen waren terreur avant la lettre” (GVA 08/04/17)

Op 28 april 2017, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Het stadsbestuur werkt aan een nieuwe visie op de herdenking van de Tweede Wereldoorlog, met meer aandacht voor de verwoestende V-bommen op Antwerpen. Raadslid Dirk Rochtus (N-VA) doet alvast enkele voorstellen.

In de nieuwe visie is er uiteraard ruim aandacht voor de slachtoffers van de Joodse deportatie. Van de Antwerpse Joden werd 67% gedeporteerd.

Uit het kamp Auschwitz-Birkenau keerde slechts 5% van de gedeporteerden terug. “Uit een meisjesschool in de Quellinstraat werden meer dan 150 kinderen gedeporteerd”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Als je die lijst ziet, pagina's na elkaar met namen van kinderen, dan krijg je het ijskoud. Maar wie weet dat nog? Het aantal mensen die het hebben meegemaakt, neemt almaar af. De herinnering aan de vele onschuldige slachtoffers vraagt een bredere aandacht dan nu.”

Het stadsbestuur wil daarom, samen met een wetenschappelijke adviesraad en in overleg met de Joodse gemeenschap en met verenigingen van nabestaanden, onderzoeken hoe de herdenking van de oorlog levend kan worden gehouden. Zo zal er bijvoorbeeld in samenwerking met de Kazerne Dossin in Mechelen een digitale applicatie worden ontwikkeld met informatie over slachtoffers van de deportatie.

Elke dag angst

Maar ook aan de herdenking van de slachtoffers van de V-bommen wordt gewerkt. Drijvende kracht achter dit initiatief is N-VA-gemeenteraadslid Dirk Rochtus.

“Alleen al in oktober 1944 zijn in Antwerpen zo'n zestig V-bommen ingeslagen”, zegt Rochtus. “In november sloeg een V2 in op de kloosterschool van de Dames in de Lange Nieuwstraat. En twee uur later viel er een bom op de Teniersplaats. Historicus Peter Serrien beschrijft in zijn boek Elke dag angst hoe tientallen mensen gewond op de grond lagen. En toen moest het ergste zelfs nog komen. Op 16 december kwamen 567 bioscoopgangers om in Cinema Rex, tijdens de bloedigste bominslag van de oorlog.”

“In de N-VA-fractie noemen wij die aanslagen terreur avant la lettre. Ze zijn in feite dus nog steeds heel actueel en dat moeten ze ook blijven.”

Grootse herdenking

Dirk Rochtus doet zelf alvast verscheidene voorstellen. “Het vredesbeeld van kunstenares Hilde Van Sumere op de Wapper, met vier driehoeken, zou volgens mij beter worden verplaatst naar de De Keyserlei. De huidige gedenksteen aan UGC heeft volgens mij niet de impact die het bombardement op de Rex verdient.”

“Een jaarlijkse herdenking op 16 december van het bombardement op de Rex zou ook op zijn plaats zijn. Daarnaast stel ik voor om op 16 december 2019, bij de 75ste verjaardag van het bombardement, in UGC een grootse herdenkingsplechtigheid te houden waarbij dezelfde film wordt vertoond als op het moment van de bominslag. Districtsvoorzitter Paul Cordy (ook N-VA, red.) heeft mij al gezegd dat het district daar zeker aan wil meewerken.” En als u zich afvraagt welke film dat dan is geweest: The Plainsman, een western uit 1936.

De voorbije dagen is gebleken dat de verplaatsing van monumenten, zoals dat op de Belgiëlei, gevoelig ligt bij de Joodse gemeenschap. Het stadsbestuur wil daarom onderstrepen dat alle maatregelen zullen worden genomen in nauw overleg.

LEX MOOLENAAR, Gazet van Antwerpen 8 april 2017

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is