DIVA Eerste inkijk in belevingscentrum voor diamant, juwelen en edelsmeedkunst - Antwerpen

Op 25 januari 2017, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme), Diamant

Vandaag werd in het stadhuis van Antwerpen de inkleding van DIVA voorgesteld, het nieuwe museum en belevingscentrum voor diamant, juwelen en edelsmeedkunst dat eind dit jaar de deuren opent aan de Suikerrui in Antwerpen. Provinciaal gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens bood Vlaams minister voor Toerisme Ben Weyts, schepen voor Diamant Ludo Van Campenhout en schepen voor Toerisme Koen Kennis de primeur aan. Dankzij een Virtual Reality-bril konden de heren samen met de pers een kijkje nemen in twee kamers van DIVA en zich laten onderdompelen in de sfeer van het belevingscentrum. Niemand minder dan interieurarchitect Gert Voorjans en regisseur Frank Van Laecke staan in voor de uitwerking van DIVA.

Gedeputeerde voor Cultuur en voorzitter van DIVA Luk Lemmens is onder de indruk: “DIVA verpersoonlijkt het Antwerps Diamantverhaal. Het belevingscentrum dompelt je onder in haar luxe en in het vakmanschap van onze slijpers en ontwerpers door de eeuwen heen. Dankzij DIVA is er eindelijk weer een volwaardig aanbod rond juwelen en diamant in Antwerpen voor toeristen en voor onze eigen inwoners. Dankzij de steun van onze stedelijke, Vlaamse en private partners groeit DIVA uit tot een project met internationale ambities.”
Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts steunt het project volop: “Deze DIVA zal de Diamantstad laten schitteren tot ver in het buitenland. Ik investeer via Toerisme Vlaanderen 3,4 miljoen euro om het project mogelijk te maken. De sprankelende aanpak van Gert Voorjans en Frank Van Laecke zorgt voor een aantrekkelijke toeristische trekpleister die een breed publiek kan verleiden. Geen stoffig museum, maar een bruisende plek waar je ondergedompeld wordt in alle facetten van de diamant. De hele Antwerpse binnenstad zal mee de vruchten plukken van dit hefboomproject”.

Grote troef voor Antwerpen
“Diamant spreekt tot de verbeelding. Met de nieuwe diamantbeleving hebben we er in Antwerpen een unieke toeristische troef bij,” aldus schepen voor toerisme Koen Kennis. “We versterken hiermee onze toeristische Oost-West as - de Via Sinjoor - die loopt van het monumentale Centraal Station tot aan Diva en het Steen.”
Schepen Ludo Van Campenhout zet zich al lang in voor de diamant in Antwerpen: “Diamant is het uitgangspunt voor het DIVA-concept. Dit wordt een beleving die de reis van diamant “from mine to finger” toont en die de unieke 550-jarige band van Antwerpen met diamant in de kijker zet. Dat zal  gebeuren op een wijze die maximaal gebruik maakt van multimedia toepassingen en interactiviteit zodat de bezoeker het verhaal letterlijk mee beleeft en ondergaat! Precies omdat we dit zo belangrijk vinden, investeert de Stad Antwerpen in deze invulling bijna 3 miljoen euro !”

Betoverend universum
DIVA dompelt haar gasten onder in een betoverend universum. Fictieve hoorspelen, geschreven door regisseur Frank Van Laecke, voeren de bezoeker mee doorheen zes thema’s; van Diva’s wonderkamer, vormgegeven door Gert Voorjans, over vakmanschap, handel, consumptie en een heuse kluis tot een juwelenboudoir waar DIVA haar meest kostbare schatten toont. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen krijgt elk thema haar unieke sfeer. Honderden kostbare kunstvoorwerpen uit de collectie van DIVA verwonderen en verleiden. DIVA onderhoudt op meesterlijke wijze haar bezoekers en daagt hen bovendien uit de diepere lagen te ontdekken.

Meesterverteller Frank Van Laecke over het “DIVA gevoel”: “Wij geven de bezoeker de indruk een voornaam, vooraanstaand en bevoorrechte gast te zijn in een exclusieve wereld die alleen de gastvrouw, Madame zoals wij ze noemen, toebehoort. Hier wordt het bezoek niet gedicteerd door minuten en uren. DIVA beleeft men zoals men het zelf wil. Elk in zijn eigen ritme!”

“DIVA vereist een zekere stilte en sereniteit, zegt Gert Voorjans. Daarom opteer ik voor een huiselijke sfeer. Door af te stappen van kille vitrines en het integreren van banken en canapés, creëren we met DIVA een setting waar mensen later met plezier nog eens terugkeren.”

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is