Els van Doesburg in de bres voor de huisvuilophalers

Op 20 februari 2024, over deze onderwerpen: Stads-en buurtonderhoud

Bij Stadsreiniging werken in totaal meer dan 900 mensen. 400 van hen zorgen ervoor dat het huisvuil en het afval van evenementen wordt opgehaald. 463 mensen staan in voor de veegdiensten en 40 mensen verzorgen de werking van de recyclageparken. Samen zorgen deze medewerkers ervoor dat de stad proper blijft. Zij verdienen dan ook ons grootste respect. Jammer genoeg worden ze in de realiteit vaak geconfronteerd met ongeduld en agressie van burgers.

Deze week besprak de Kamer van volksvertegenwoordigers het ontwerp van het nieuw strafwetboek. Daarin is ook een lijst van beschermde beroepen opgenomen. Wie geweld pleegt tegen die beroepen, riskeert een strengere straf. Zo staan politieagenten en hulpdiensten heel terecht op die lijst.

Schepen van stads- en buurtonderhoud Els van Doesburg: “Toen ik de lijst zag, dacht ik meteen: waarom staan de medewerkers van stadsreiniging hier niet mee tussen? De stad doet er alles aan om een fijne en veilige werkplek te creëren en dat lukt gelukkig ook goed. Maar ook deze beroepscategorie moet mee opgenomen worden in de lijst van beschermde beroepen zodat ook deze mensen juridisch beter beschermd worden en het signaal krijgen dat de maatschappij het enorm waardeert dat zij elke dag voor ons de straat op gaan. Daarom hebben we aan Dries, één van de chauffeurs bij stadsreiniging, gevraagd om te getuigen over wat hij heeft meegemaakt. Ik hoop dat het verhaal van Dries ervoor kan zorgen dat iedereen beseft waarom het echt noodzakelijk is dat deze beroepscategorie ook mee wordt opgenomen in de lijst van beschermde beroepen. Ik blijf de N-VA-fractie in de Kamer eeuwig dankbaar voor het amendement dat zij indienden, maar het werd door Vivaldi weggestemd."

Lees de volledige getuigenis van Dries hier: https://www.hln.be/antwerpen/verkeersagressie-bij-huisvuilronde-werd-dri...

Els van Doesburg - Schepen voor Stads-en Buurtonderhoud

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is