Gerenommeerde Nottebohmzaal open voor individuele bezoekers

Op 22 april 2024, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

De prachtige Nottebohmzaal, gelegen in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in het hart van Antwerpen, zal deze zomer uitzonderlijk open zijn voor het publiek. Bezoekers krijgen de unieke kans om deze historische bibliotheekruimte te bewonderen die bekendstaat om haar indrukwekkende architectuur en bijzondere boekencollectie. In augustus kunnen bezoekers aan de Nottebohmzaal er een zeldzaam topstuk van dichtbij bekijken: het enige exemplaar van het 16de-eeuwse ‘Antwerps Liedboek’.

De Nottebohmzaal is de verborgen parel van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Van 15 juni tot 15 september zullen bezoekers op eigen houtje de Nottebohmzaal kunnen verkennen en genieten van haar unieke sfeer. Het is een zeldzame gelegenheid om een kijkje te nemen in deze sfeervolle ruimte, die normaal alleen tijdens speciale evenementen en rondleidingen opengesteld wordt voor het publiek. Zodra bezoekers de zaal binnenstappen, kraakt het parket zachtjes onder hun voeten en ruiken ze de geur van de 50.000 oude boeken. Stilte overvalt hen wanneer ze de drukte van de Antwerpse binnenstad achter zich laten.

Audiotour

Naar wie is de Nottebohmzaal vernoemd? Hoe zag de leeszaal er honderd jaar geleden uit? Welke topstukken worden hier bewaard? En waarom is de zaal zo donker? Bezoekers aan de Nottebohmzaal hebben vaak heel wat vragen. Een gloednieuwe audiotour – beschikbaar in vijf talen – geeft antwoord op deze en vele andere vragen. De audiofragmenten nemen de bezoekers mee van de eerste pagina in de geschiedenis van de bibliotheek tot aan de werking van de Erfgoedbibliotheek vandaag.

Oud en Nieuw Antwerps Liedboek

Tijdens de maand augustus kunnen bezoekers in de Nottebohmzaal twee bijzondere boeken bekijken. Het 16de-eeuwse ‘Antwerps Liedboek’ pronkt er dan naast het ‘Nieuw Antwerps Liedboek’. Het ‘Antwerps Liedboek’ werd in 1544 gedrukt bij de Antwerpse drukker Jan Roulans. Het werd al gauw bijzonder populair. De publicatie was zelfs zo geliefd dat ze op korte tijd vier herdrukken kende. Maar twee jaar later – in juni 1546 – belandde het boek al op de index van verboden boeken, wellicht vanwege het bespotten van monniken en andere geestelijken in nogal wat liederen, wat het nog zeldzamer en interessanter maakt. Vandaag bestaat er nog maar één exemplaar van de derde druk. Dat exemplaar wordt bewaard in de Herzog August Bibliothek in het Duitse Wolfenbüttel. Deze zomer reist die uitgave uitzonderlijk naar Antwerpen. De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience biedt bezoekers de unieke kans om dit topstuk te bewonderen in de Nottebohmzaal.

Hoe zou het 'Antwerps Liedboek' er in de 21ste eeuw uitzien? Die vraag inspireerde Leonore Spee en Sascha Bornkamp tot de creatie van een ‘Nieuw Antwerps Liedboek’. Ze vertrokken van de oorspronkelijke liederen en gingen samen met hedendaagse kunstenaars, kinderen, studenten, moeders en dochters aan de slag met dit muzikale erfgoed. Zo ontstonden veertig nieuwe nummers en teksten. Sommige hiervan staan heel dicht bij het origineel, andere zijn haast onherkenbaar geworden. De werken van het ‘Nieuw Antwerps Liedboek’ zijn gebundeld in een handgeschreven publicatie die naast haar vijfhonderd jaar oude voorbeeld zal liggen. De opgenomen muzieknummers en teksten zullen ook te beluisteren zijn.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “De Nottebohmzaal is een absoluut erfgoedjuweeltje in onze stad. Bezoekers die voor het eerst kennismaken met de prachtige historische zaal in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kijken telkens hun ogen uit. Maar achter de unieke sfeer en collectie gaan vele boeiende verhalen schuil, en die kunnen de Antwerpenaren en toeristen ontdekken via een bezoek met een nieuwe audiotour!”

Nabilla Ait Daoud - Schepen voor Cultuur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is