Haalbaarheidsstudie nieuwbouwproject stadion Berchem

Op 20 oktober 2017, over deze onderwerpen: Sport, Stadsontwikkeling

De stad Antwerpen heeft, in samenspraak met het district Berchem, het bureau ‘MORGEN Architectuur’ aangesteld om met een haalbaarheidstudie verschillende scenario’s te verkennen om het stadion van Koninklijke Berchem Sport te vernieuwen. In totaal zou het stadion 4000 overdekte plaatsen tellen, met op termijn eventueel een uitbreiding met nog eens 4000 niet-overdekte plaatsen. De studie moet duidelijk maken wat realiseerbaar is en wat de mogelijkheden zijn voor de nieuwe sportaccomodatie, en hoeveel dat zou kosten. De resultaten worden eind 2017 verwacht.

De terreinen en het voetbalstadion van Koninklijke Berchem Sport zijn eigendom van de stad Antwerpen en werden in concessie gegeven aan de club. De huidige tribunes en de infrastructuur onder de hoofdtribune zijn aan vernieuwing toe. Met een haalbaarheidsstudie wil de stad de mogelijkheden voor het stadion in Berchem onderzoeken. Het gaat daarbij om een stadion met een tribune met 1500 overdekte zitplaatsen en 2500 overdekte staanplaatsen. Bovendien moet de mogelijkheid onderzocht worden om deze 4000 overdekte plaatsen aan te vullen met nog eens  4000 niet-overdekte plaatsen – dit met op het oog een eventuele promotie van de voetbalclub. Daarnaast moet er in ruimte voorzien worden voor kleedkamers, kantoren, vergaderzalen, een commandopost en andere stadionvoorzieningen, alsook voor de jeugdteams van Berchem Sport. Ten slotte moet de haalbaarheidsstudie ook de mogelijkheden bekijken voor de vernieuwing van Cafetaria Het Chalet en het clublokaal De Senaat.

De bedoeling is om op termijn te komen tot een stadion met  minimum 4000 plaatsen dat ook kan gebruikt worden bij een eventuele promotie van Koninklijke Berchem Sport naar profvoetbal 1B. Aan de hand van de haalbaarheidsstudie van MORGEN Architectuur wil de stad onderzoeken wat realiseerbaar is en wat de mogelijkheden zijn voor de toekomstige nieuwe sportaccommodatie. Dankzij de studie zal de kostprijs voor de verschillende mogelijkheden duidelijk worden, zodat er verschillende fases uitgewerkt kunnen worden om het stadion te realiseren.

De studie onderzoekt in een laatste fase ook de mogelijkheid om de nabijgelegen jeugdlokalen te vernieuwen en te integreren in het voetbalstadion. Het architectenbureau moet ook maatregelen uitwerken om bij de bouwwerken de continuïteit van het voetbalseizoen maximaal te garanderen.

Met deze haalbaarheidsstudie werken de stad Antwerpen en het district Berchem verder aan de toekomst van sportpark Het Rooi in Berchem. De nieuwe sporthal, de overdekte tennishal en de nieuwe korfbalvelden zijn al gerealiseerd. De vernieuwing van het voetbalstadion is de laatste stap van deze sportcluster.

De resultaten van de studie worden verwacht eind 2017.

Verantwoordelijken: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling – Evi Van der Planken, districtsvoorzitter Berchem

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is