Lichtontwerp Moorkensplein klaar

Op 5 mei 2017, over deze onderwerpen: Openbare Werken en Publiek Domein

Met de herinrichting van het Moorkensplein worden ook de verlichting op het plein en de belichting van het districtshuis vernieuwd. Hiervoor heeft het bureau Radiance35 een lichtontwerp opgemaakt. In het plan krijgen de glasramen in het districtshuis een speciale rol. Het is een flexibel ontwerp: zo kan de verlichting voor het districtshuis in de week anders zijn dan in het weekend.

Met het lichtontwerp wordt het gerenoveerde districtshuis op het Moorkensplein nog meer een blikvanger. Het plein zelf en de omliggende straten krijgen een verlichting die zowel op functionaliteit als beleving is gericht.

Voor de opmaak van het lichtontwerp zijn de ontwerpers van Radiance35 samen met geïnteresseerden uit de buurt ‘s avonds op stap gegaan rond het Moorkensplein. De opmerkingen van de deelnemers tijdens deze wandeling vormen de basis van het ontwerp.

3 zones op het plein

In het lichtontwerp is het Moorkensplein opgedeeld in 3 zones. De verblijfsruimte aan de oostzijde van het districtshuis wordt van bovenuit verlicht. Door de bomen door is de verlichting gericht op het meubilair op deze plek. De doorgangen langs het districtshuis en de huizen worden met gevelarmaturen verlicht.

Op het plein voor het districtshuis spelen de glas-in-loodramen van het gebouw een hoofdrol.  Tijdens de week is hier een witte verlichting die een patroon op het plein schijnt.  In het weekend en bij speciale evenementen wordt dit een patroon van gekleurd licht.

Impressie lichtontwerp Moorkensplein in het weekend.

Op de doorgaande as en aan de achterkant van het districtshuis, de derde zone in het lichtontwerp, wordt voornamelijk in gevelverlichting en lantaarnpalen voorzien voor het wegverkeer en de voetgangers.

Speciale uitlichting van het gerenoveerde districtshuis

Het monumentale districtshuis wordt op verschillende manieren verlicht. Langs alle zijden wordt er een zachte gloed op het gebouw geschenen.  Daarnaast worden de talrijke details op het gebouw verlicht, zoals de vele nissen, beelden of leeuwenkoppen. 

Door op de toren van het districtshuis de balustrades en de klok extra te verlichten, wordt de voorgevel een echte blikvanger en een herkenningspunt in de buurt. In de achtergevel wordt het glas-in-loodraam als accent verlicht. De lichtpunten zijn zo gekozen dat het gebouw extra tot zijn recht komt.

Het lichtontwerp bouwt voort op de visie uit het in 2012 goedgekeurde algemene lichtplan voor de stad Antwerpen. Alle verlichtingselementen worden voorzien van LED-verlichting en er wordt in hoofdzaak met warm wit licht gewerkt. De armaturen op het gebouw worden op een zorgvuldige wijze geplaatst zodat ze niet of nauwelijks opvallen.

Timing

De werken voor de verlichting lopen gelijktijdig met de werken van het openbaar domein. In principe is alles afgerond in het najaar van 2018.

Op www.antwerpen.be/moorkensplein staat een korte video-impressie van het lichtontwerp.

Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor publiek domein

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is