Meer veiligheid en betere doorstroming door richtingspijlen op fietspaden

Op 28 november 2016, over deze onderwerpen: Verkeersveiligheid

Vandaag heeft schepen voor mobiliteit Koen Kennis de eerste richtingspijl aangebracht op het fietspad op de hoek van de Louiza-Marialei en de Rubenslei. Met fietsrichtingspijlen zorgt de stad op een eenvoudige en duidelijke manier voor meer veiligheid en een betere doorstroming op de Antwerpse fietspaden. De pijlen zijn onderdeel van het fietsbeleid dat inzet op een verhoogde verkeersveiligheid voor fietsers. Deze maatregel volgt op een sensibiliseringscampagne om fietsers de rijrichting op fietspaden te laten respecteren.

Inspanningen fietsinfrastructuur

Het aantal fietsers in Antwerpen neemt toe. De stad Antwerpen levert grote inspanningen om de fietsinfrastructuur verder te verbeteren. Dat gebeurt onder meer door het wegwerken van missing links, aanleggen van fietssnelwegen en uitrollen van fietsstraten. Verder zorgt meer asfalt op fietsroutes voor een verbeterd rijcomfort en komen er meer fietsparkeer- en stalplaatsen om de fiets veilig achter te laten.

Verkeersveiligheid door fietsrichtingspijlen

Naast die infrastructurele werken zet het fietsbeleid in op een verhoogde verkeersveiligheid voor fietsers. De fietsrichtingspijlen zijn daar een onderdeel van en volgen op een sensibiliseringscampagne om fietsers de rijrichting op fietspaden te laten respecteren.

De eenrichtingspijlen komen voor kruispunten en bestaan uit een fietsicoon met daarboven de juiste rijrichting. Om tweerichtingsfietspaden te signaleren zal er voor en na het kruispunt een fietsicoon komen met een dubbelerichtingspijl. De pijlen vormen een aanvulling op de verkeersborden en dienen om de duidelijkheid voor fietsers te vergroten.

Uitrol in Antwerpen

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Op korte termijn focust de stad op die locaties waar veel foutief gefietst wordt en op de belangrijke fietsroutes in en naar Antwerpen. Bij de screening van die fietsassen bekijkt de stad meteen of het zinvol is om stopstrepen voor fietsers aan te brengen op kruispunten. Ook dat verbetert de veiligheid en de doorstroming. De bedoeling is om in de toekomst alle fietspaden in Antwerpen te voorzien van fietsrichtingspijlen.”

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is