Meer zonne-energie voor sociale woningen

Op 7 februari 2024, over deze onderwerpen: Wonen

Sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven beheert zo’n 24.000 sociale woningen in Antwerpen. Een belangrijk uitgangspunt in het beheren en renoveren van de woningen is het verbeteren van de energie-efficiëntie. ‘Vandaag probeert iedereen zijn energiekosten te drukken, ook sociale huurders. Daarom nemen we vanuit Woonhaven het voortouw om sociale huurders te helpen besparen op een milieubewuste manier’, vertelt Els van Doesburg, schepen van wonen en voorzitter van Woonhaven.

Zo wordt er specifiek ingezet op de plaatsing van zonnepanelen op sociale eengezinswoningen. Hiervoor werkt Woonhaven sinds eind 2022 samen met de coöperatieve vennootschap Aster. Aster ondersteunt verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen bij de activering van hun zonnepotentieel en bij andere energie- en duurzaamheidsvraagstukken. Voor de installatie van de zonnepanelen wordt er samengewerkt met de firma EnergyVision.

De oriëntatie van de daken en de technische haalbaarheid per locatie bepalen waar en hoe er zonnepanelen geplaatst kunnen worden. ‘In een eerste fase plaatsen we zonnepanelen op eengezinswoningen. In een latere fase zullen waar mogelijk ook de appartementsgebouwen van Woonhaven aangepakt worden’, stelt schepen van Doesburg.

De primeur ging naar Berendrecht. Daar werden 261 van de 263 sociale eengezinswoningen uitgerust met 3233 zonnepanelen. In een volgende fase werden de mogelijkheden op Linkeroever onderzocht. Daar kwamen 90 van de 150 sociale eengezinswoningen in aanmerking en werden 1361 zonnepanelen geplaatst.

Financieel voordeel

De huurder betaalt via zijn huurlasten aan Woonhaven voor het gebruik van de zonnestroom die ze verbruiken, tegelijkertijd verlaagt hij zijn voorschotten voor zijn energiefactuur met datzelfde bedrag. Zonne-energie is ongeveer 25% goedkoper dan het sociaal tarief waardoor de huurder een aanzienlijke besparing op zijn energiekosten kan realiseren. ‘Hoeveel onze bewoners besparen, hangt natuurlijk af van hun gedrag want zonnepanelen vragen om een ander verbruikspatroon’, rondt Els van Doesburg af.

Els van Doesburg - Schepen voor Wonen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is