Nieuwe lijst straten voor snelle en tijdelijke verkeersveiligheidsmaatregelen goedgekeurd

Op 9 juni 2017, over deze onderwerpen: Verkeersveiligheid

De stad Antwerpen keurde de nieuwe lijst straten goed die ze prioritair wil aan pakken met snelle en tijdelijke verkeerveiligheidsmaatregelen.

Het stadsbestuur engageert zich voor meer verkeersveiligheid. Daarbij zijn maatregelen die weggebruikers aanzetten om hun rijgedrag aan te passen aan de wegomstandigheden en waarbij men zich houdt aan de maximumsnelheid belangrijk. Daarom besliste het college om het project 'snelle en tijdelijke verkeersveiligheidsmaatregelen' verder te zetten. Door gebruik te maken van eenvoudige snelheidsremmende maatregelen als buskussens, belijning of plooibakens kan op een snelle wijze ingegrepen worden in probleemstraten.

Hogere snelheden verhogen de kans op meer en zwaardere ongevallen. Bij een aanrijding met een wagen die maar 30 km/u rijdt, heeft de zwakke weggebruiker daarentegen een overlevingskans van 90%.

Woon- en schoolomgevingen

De focus van de aanpak ligt op straten in woon- en schoolomgevingen. In de praktijk betekent dit dat vooral straten in zones 30 in aanmerking zullen komen, en ook de uitrol van de nieuwe zones 30 zal ondersteund worden. Op vraag van burgers en de stad wordt de snelheid gemeten in verschillende straten. Aan de hand van een aantal criteria, zoals bijvoorbeeld het percentage zware overtreders, wordt een lijst van prioritair aan te pakken straten opgesteld. Doordat de vorige prioriteitenlijst zo goed als volledig afgewerkt werd, werd op basis van de recente metingen een nieuwe lijst opgesteld. 

Deze lijst bepaalt op objectieve wijze de nodige verdere  snelle respons-investeringen in het kader van een verkeersveilige stad. Hij biedt de stad en de districten de mogelijkheid om deze straten mee te nemen in hun investeringsprogramma naar definitieve heraanleg. 

De volgende straten zijn opgenomen in de nieuwe prioriteitenlijst:

Bosstraat - Bezali
Lode Zielenslaan - Antwerpen
Jos Craeybeckxlaan - Ekeren
Collegelaan - Borgerhout
Hooftvunderlei - Deurne
Rietschoorvelden - Merksem
Distelhoek - Merksem
Frans Adriaenssensstraat - Merksem
Albert Einsteinlaan - Hoboken
Molenlei - Merksem
Saffierstraat - Berchem
Averbodestraat - Bezali
Emile Verhaerenlaan - Antwerpen
Adelaarstraat - Merksem
Oudeleeuwenrui - Antwerpen
Unitaslaan - Deurne
Frans Beckersstraat - Berchem
Van Notenstraat - Deurne
Berchemlei - Borgerhout
Driehoekstraat - Ekeren
Van Schoonbekestraat - Antwerpen
Heidestraat - Hoboken
Prelatenstraat - Bezali
Gildestraat - Merksem
Waterbaan – Deurne

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is