Slim naar Antwerpen en Taxistop lanceren innovatieve tool op Carpool.be als slimme mobiliteitsoplossing naar Antwerpse haven

Op 21 november 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit

Taxistop, een vzw met 40 jaar ervaring in gedeelde mobiliteit, stelde vandaag het project ‘Carpool.be in de Antwerpse haven’ voor. Met de nieuwe innovatieve preregistratietool op het platform Carpool.be kunnen werknemers voortaan gemakkelijker een carpoolpartner vinden. Door vooraf een preregistratie en matching te doen, is de drempel immers lager. De preregistratietool van Carpool.be wordt gerealiseerd in het kader van de Marktplaats voor Mobiliteit van Slim naar Antwerpen. Het project werd voorgesteld in het hart van de Antwerpse haven bij Covestro, een van de zes pilootbedrijven die in het project stappen.

Carpool.be van Taxistop ondersteunt werkgevers om carpoolen te organiseren en te promoten. Op Carpool.be kunnen werknemers gemakkelijk een carpoolpartner vinden. Het platform is zowel op pc als via de realtime app raadpleegbaar. Een 15-tal bedrijven in de haven van Antwerpen maakt al gebruik van deze carpoolsoftware. Nu komt er nog een nieuwe functionaliteit bij: de preregistratietool. In de pilootfase zullen zes bedrijven deze gebruiken.

Preregistratie en matching vooraf verlagen drempel en bieden gepersonaliseerd carpoolaanbod

Om de drempel voor carpoolen te verlagen werkte Taxistop de innovatieve tool ‘preregistratie’ uit. Deze biedt een antwoord op het ‘legedansvloersyndroom’. “Werknemers willen graag carpoolen maar vinden op hun moment van inschrijving niet altijd de geschikte carpoolpartner. Ze willen vaak niet de eerste zijn om zich in te schrijven. Taxistop verwerkt nu alle gegevens op hetzelfde ogenblik aan de hand van een lijst die de werkgever doorgeeft. De werknemer geeft daarvoor toestemming via één eenvoudige klik“, zegt Angelo Meuleman van Taxistop. “De gegevens van de werknemers worden bij Carpool.be verwerkt. Zij krijgen kort nadien een gepersonaliseerd carpoolaanbod, in lijstvorm en op een kaart voorgesteld. Zo zien zij meteen met wie ze kunnen samenrijden. Het volstaat op de carpool-link in hun mailbox te klikken om dit aanbod te zien. Simpel en effectief!”

Carpool bij bedrijven in de Antwerpse haven

Carpoolen kan bijdragen tot minder files, zeker in gebieden waar het openbaar vervoer ontoereikend is zoals het Antwerpse havengebied. Via een nauwe samenwerking tussen Taxistop, Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, Havenbedrijf Antwerpen en Slim naar Antwerpen werden zes Antwerpse havenbedrijven betrokken in het pilootproject: Covestro, Engie Fabricom, Euroports, Lanxess, SGS en Total.

Managing director Volker Weintritt van Covestro: “Een mobiliteitsscan in samenwerking met de provincie Antwerpen en Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland bracht het potentieel in kaart voor mogelijke vervoersalternatieven voor solo-autogebruik. Hieruit bleek dat naast de (elektrische) fiets en het reeds georganiseerde busvervoer met naburige bedrijven, het grootste potentieel voor ons bedrijf te vinden is in carpoolen. Slechts voor 13 collega’s van onze 830 medewerkers zou - op basis van hun herkomst en werkregime – geen geschikte carpoolpartner te vinden zijn. Het is voor ons dan ook een opportuniteit om in te zetten op dit carpoolproject. We hebben dit gelanceerd tijdens onze Mobility Day eind september en organiseerden een info- en netwerkmoment voor geïnteresseerde collega’s in samenwerking met Taxistop. Als extra incentive installeerden we carpoolparkeerplaatsen dichtbij de ingang van ons bedrijf.”  

Een sterkte van Carpool.be is dat de toepassing bedrijfsoverschrijdend kan gebruikt worden. Zo kunnen ook werknemers van naburige bedrijven samen carpoolen. Om dit aspect te stimuleren kunnen alle Antwerpse havenbedrijven met de steun van Havenbedrijf Antwerpen, Alfaport-Voka en Maatschappij Linkerscheldeoever kosteloos gebruik maken van het Port of Antwerp platform binnen Carpool.be. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om een eigen carpoolplatform voor het bedrijf te maken.

Marktplaats voor mobiliteit

Carpool.be van Taxistop is 1 van de 10 geselecteerde projecten van de Marktplaats voor mobiliteit, die inzet op slimme mobiliteitsoplossingen in de Antwerpse regio. In dat kader lanceerde Slim naar Antwerpen op 6 september 2016 een oproep voor projecten die bijdragen aan vlot, efficiënt en betrouwbaar personen- en vrachtverkeer. Dat kan door in te zetten op een time shift (waarbij mensen vroeger of later dan anders vertrekken), een modal shift (waarbij mensen gebruikmaken van een ander vervoermiddel dan de auto) of het efficiënter gebruiken van voertuigen.  

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Op de Marktplaats voor mobiliteit kunnen werkgevers, reizigers en logistieke dienstverleners terecht voor comfortabele en efficiënte mobiliteits- en logistieke oplossingen. De tien projecten, waarvan zes gericht op personenmobiliteit en vier gericht op logistiek, kunnen rekenen op de stad voor financiële ondersteuning, informatiedeling of professionele expertise. Carpool.be is een kant-en-klare oplossing voor bedrijven. Deze toepassing met inhoudelijke ondersteuning geeft werkgevers een tool om hun werknemers te helpen bij het vinden een geschikte carpoolpartner. Sinds de start van het project bij de zes pilootbedrijven gaven reeds 198 werknemers hun interesse aan om te carpoolen. De volgende maanden wordt er verder ingezet op het stimuleren van werknemers om te carpoolen. Vele werkgevers kunnen er bovendien voor zorgen dat hun werknemers kunnen genieten van fiscaal voordelige vergoedingen door carpoolen op bedrijfsniveau te organiseren.”

Meer informatie over de Marktplaats voor mobiliteit vindt u terug op de website www.slimnaarantwerpen.be/nl/marktplaats. Een overzicht van de tien geselecteerde projecten in het kader van de Marktplaats voor mobiliteit vindt u via https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/geselecteerde-projecten.

Dit project wordt gerealiseerd dankzij Europese steun via Civitas Portis en kadert binnen de Green Deal ‘gedeelde mobiliteit’ van de Vlaamse overheid.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is