Stad Antwerpen maakt Paardenmarkt verkeersveiliger

Op 24 maart 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

De stad Antwerpen zal tegen juni 2017 een aantal ingrepen uitvoeren op de Paardenmarkt om de verkeersveiligheid te garanderen. Zo wordt de rijbaan versmald en komen er rijbaankussens zodat chauffeurs hun snelheid matigen. Bovendien wordt er werk gemaakt van een vlottere verkeersdoorstroming.

Uit metingen van de verkeerspolitie blijkt dat veel chauffeurs vandaag te snel rijden op de Paardenmarkt waar de ‘zone 30 binnenstad’ geldt.

Met het oog op een vlottere doorstroming laat de stad de verkeerslichten op dit kruispunt verwijderen. Tegelijk worden enkele ingrepen uitgevoerd om de verkeersveiligheid te garanderen. Gemotoriseerd verkeer dat uit de Rodestraat komt, zal verplicht rechtsaf moeten draaien. Op de Rijnpoortvest wordt de rijrichting voor gemotoriseerd verkeer omgedraaid. Het kruispunt zelf wordt heringericht met een nieuwe middengeleider.

Er worden ook een aantal snelheidsremmende aanpassingen doorgevoerd zoals het plaatsen van betonnen rijbaankussens, het versmallen van het straatprofiel en het aanbrengen van de nodige wegmarkeringen. Verder wordt de bestaande middengeleider ter hoogte van Hessenbrug verwijderd en komt er tussen Leien en Rijnpoortvest een fiespad dat in de rest van de straat overgaat in  fietssuggestiestroken.

De werken op het kruispunt zijn gepland voor de periode mei-juni 2017. In principe zijn de werken de tweede week van juli klaar. Er wordt rekening gehouden met de al geplande heraanleg van het kruispunt van de Leien met de Paardenmarkt. De werken zullen gefaseerd worden uitgevoerd om de (verkeers)hinder zo veel mogelijk te beperken.

Door de versmalling van de straat komt er meer ruimte vrij voor voetgangers en voor groen. Voor de invulling en aankleding van die verblijfsruimte organiseerde het district Antwerpen vorig jaar een ontwerpwedstrijd voor studenten. De winnende projecten worden aansluitend op de werken in de straat uitgevoerd.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever – Koen Kennis, schepen voor mobiliteit – districtsvoorzitter Paul Cordy

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is