Stad Antwerpen zorgt voor 126 extra kindopvangplaatsen bij zelfstandige kinderopvang

Op 18 december 2015, over deze onderwerpen: Kinderopvang

De stad Antwerpen financiert met de infrastructuurtoelage 50% van een groot kindopvangproject in Hoboken. Het project voorziet in plaats voor 126 kinderen. Daardoor wordt een groot tekort ten opzichte van de Barcelonanorm weggewerkt in Hoboken.

Op het braakliggende terrein op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Krugerstraat in Hoboken komt in principe tegen eind 2016 een complete nieuwbouw komen. Het complex krijgt verschillende invullingen, waaronder een kinderdagverblijf, uitgebaat door de vzw Het Lieverdje. 

Via de infrastructuurtoelage financiert de stad 50% van dit kinderdagverblijf. Deze toelage werd eind vorig jaar in het leven geroepen. De stad besliste toen om in totaal 10 miljoen euro vrij te maken om te investeren in de uitbreiding van niet-stedelijke kinderopvang. Het geld moet dienen om private opvanginitiatieven te ondersteunen, vooral de bouw van nieuwe complexen of de renovatie van bestaande. “Voorlopig hebben we één concrete aanvraag die vandaag is goedgekeurd”, zegt schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud, “Met een project van 126 kindplaatsen is dit zeker een succes te noemen”.

Een Nederlandse vastgoedfirma heeft samen met architectenbureau Mertens het project uitgetekend en gaat in zee met vzw het Lieverdje dat via de infrastructuurtoelage met maar liefst
1 140 000 euro  ondersteund wordt. Dit is de helft van de kostprijs van het project.

Het project zorgt ervoor dat in Hoboken, waar een groot tekort is aan kinderopvangplaatsen, 61% van het tekort zal worden weggewerkt ten opzichte van de internationaal erkende Barcelonanorm.

Kinderopvangplaatsen in Antwerpen

Eind 2012 waren er in Antwerpen voor elke 100 kinderen jonger dan 3 jaar 25,4 opvangplaatsen beschikbaar. Begin 2015 was er sprake van 27,6 opvangplaatsen voor elke 100 kinderen: een sterke groei van maar liefst meer dan 2%. Volgens de internationale Barcelonanorm zouden er per 100 kinderen echter 33 opvangplaatsen moeten zijn.

“Jonge gezinnen hebben nood aan kwaliteitsvolle, veilige en vooral voldoende kinderopvang. En dat hebben we als stadsbestuur goed begrepen”, legt schepen Ait Daoud uit, “We kiezen niet enkel meer voor de stedelijke kinderopvang, maar gaan voluit voor het verder ondersteunen en optimaliseren van het volledige kinderopvanglandschap in onze stad en focussen dus ook op zelfstandige kinderopvang. Het is een meerwaarde voor iedereen dat elke kindplaats wordt ingevuld en dat we de zelfstandige sector ook verder ondersteunen in het uitbreiden van betaalbare plaatsen. Een mooi voorbeeld hiervan is de publiek-private samenwerking, zoals we hier mogen ervaren.”

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor kinderopvang

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is