Stad geeft hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers kans op werkervaring

Op 30 oktober 2015, over deze onderwerpen: Economie & Werk, Inburgering

Twintig hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers (HOA) doen een betaalde werkervaring op bij de stad Antwerpen. De medewerkers zijn gekozen op basis van hun opleidingen en eerdere werkervaringen. In de periode dat ze aan de slag zijn bij de stad, worden ze gecoacht om te groeien in hun job en krijgen ze ook taalondersteuning.

Nieuwkomers hebben het niet gemakkelijk om binnen hun vakgebied aan de slag te gaan, ook al hebben ze universitaire diploma’s en werkervaring uit hun land van herkomst. Veel talent blijft onderbenut of zelfs ongebruikt. Vaak is de taal of een beperkte kennis van onze manier van werken een struikelblok.

Met dit project wil de stad hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers inzetten zodat ze werkervaring kunnen opdoen en op die manier de kansen op een succesvolle sollicitatie (bij de stad of elders) verhogen. In de maand oktober zijn al negen medewerkers gestart, vijf andere kandidaten volgen in november. Ze werden toegeleid door het agentschap Inburgering en Integratie van de stad.

De medewerkers worden tewerkgesteld in het vakgebied van hun studies of eerdere werkervaring. Zo werkt er bijvoorbeeld een juriste bij de stadssecretaris, een architect bij de vastgoedafdeling, een accountant bij financiën en een HR-expert bij personeelsmanagement. In de loop van de werkervaring stelt de stad een vacature open waarvoor ze kunnen solliciteren. Die sollicitatie verloopt volgens een standaard-selectieprocedure.

De eerste reacties zijn positief. Het is duidelijk dat de motivatie bij de medewerkers erg hoog ligt. Zeker in de eerste dagen kruipt er veel energie in het inwerken. De taal, het specifieke jargon en het niet vertrouwd zijn met de context zorgen ervoor dat de vakkennis die de medewerkers in het verleden hebben opgedaan nog niet vanaf de eerste dag optimaal kan ingezet worden. Ze worden daarom gecoacht en krijgen taalondersteuning.

Dit project is een vrijwel letterlijke concretisering van wat in het bestuursakkoord staat:

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever – Fons Duchateau, schepen voor diversiteit – Ludo Van Campenhout, schepen voor personeel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is