Stad legt beleidsvisie studentenhuisvesting vast

Op 3 februari 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs, Stadsontwikkeling

De stad Antwerpen gaat de beleidsvisie voor studentenhuisvestiging, die voor een optimale spreiding over het hele grondgebied zorgt, nu ook in een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) gieten. Het RUP zal tegen het voorjaar van 2018 klaar zijn. De beleidsvisie, die vandaag al wordt toegepast, wordt nu dus bekrachtigd door een RUP.

Het grote aantal studenten dat rond de Antwerpse stadscampus woont, zet het ruimtelijk draagvlak en de leefbaarheid in de buurt onder druk. De stad streeft naar een goede mix van bewoners en studenten in de kernstad met de beleidsvisie studentenhuisvesting en een spreiding van studentenhuisvesting op haar hele grondgebied. De beginselen van die visie worden verankerd in een RUP.

Visie: harmonie, draagkracht en spreiding

In de visie gaat de stad ervan uit dat het aantal studentenkamers de draagkracht van de omgeving niet mag overstijgen. Daarvoor wordt een ‘percentage kotdichtheid’ opgesteld: de verhouding tussen het aantal studentenkamers en het aantal inwoners op bouwblokniveau.

De grens van draagkracht voor dichtheid studentenkamers/inwoners wordt vastgelegd op 40 %. Op basis van deze grens zijn 1 gebied in de kernstad en 2 campusterreinen afgebakend.

Kernstad en campusterreinen

Afgebakend gebied in de kernstad

In verschillende bouwblokken binnen een afgebakend gebied in de kernstad is er een kotdichtheid van 40 %.  De bestaande studentenhuisvesting kan binnen dit gebied blijven én kan verbeterd worden op voorwaarde van het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning. In gebouwen waar vandaag reeds studentenhuisvesting voorzien is, kan geen bijkomende studentenhuisvesting ingericht worden. Het huidige aantal blijft dus behouden.

Campusterreinen Middelheim en Drie Eiken

De campusterreinen Middelheim en Drie Eiken zijn gericht op studenten en kennen weinig plaatselijke bewoners. Hier stellen zich geen problemen met de leefbaarheid en is er zelfs nog ruimte voor bijkomende studentenhuisvesting.

Bijkomende voorwaarden voor grote projecten buiten deze gebieden

In de andere gebieden op het grondgebied van de stad Antwerpen, buiten het afgebakende gebied en buiten de afgebakende gebiedencampusterreinen van Middelheim en Drie Eiken, is bijkomende studentenhuisvesting mogelijk, mits bijkomende voorwaarden. Deze  voorwaarden zijn er voor projecten waar minstens 8 studentenkamers en/of zelfstandige woongelegenheden voor studenten worden gebouwd, verbouwd en/of herbouwd. Deze worden ruime projecten genoemd.

Voor dit soort projecten is een mix van functies verplicht. Indien uit de tekortenanalyse een tekort blijkt, wordt in de verkavelingsvergunning of stedenbouwkundige vergunning een mix aan functies op projectniveau geadviseerd. Zo kan worden aangeraden dat jeugdwerk, een praktijk voor zelfstandigen, een handelszaak, een dienstencentrum, of andere functies geïntegreerd worden in het project. De mix aan functies op projectniveau kan ook bestaan uit bijkomende zelfstandige woningen voor pas afgestudeerden. Bij de aanvraag tot verkavelings- of stedenbouwkundige vergunning wordt een nota met de resultaten van de tekortenanalyse en een voorstel tot mix toegevoegd. Hoe de mix wordt ingevuld, wordt vrij gelaten.

Het college keurde de proces- en richtnota van het RUP Studentenhuisvesting goed. Daarmee wordt de beleidsvisie, die vandaag al wordt toegepast bij het beoordelen van vergunningsaanvragen, verder geformaliseerd. De ambitie is om in het voorjaar van 2018 het RUP vast te leggen met een definitief ontwerp.

Verantwoordelijke schepenen: Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling - Claude Marinower, schepen voor onderwijs  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is