Stad onderzoekt groen warmtenet voor Slachthuissite

Op 9 juni 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu

De stad zet in op warmtenetten om woningen duurzaam te verwarmen. In een nieuwe overeenkomst met Aquafin en EANDIS wordt nu onderzocht of de waterzuiveringsinstallatie aan de Singel als warmtebron kan dienen voor de nieuwe wijk op de Slachthuissite.

Op dit moment worden de voorwaarden en de invullingsmogelijkheden voor de nieuwe wijk aan het voormalige slachthuis, Slachthuislaan, uitgetekend. Ook in deze wijk wil de stad er alles aan doen om de nieuwe woningen en gebouwen op een warmtenet aan te sluiten. In de wijk Nieuw Zuid zag de stad al eerder de positieve effecten van een leefbare en energiezuinige wijk die zo weinig mogelijk bijdraagt aan de klimaatopwarming.

Waterzuiveringsinstallatie als warmtebron

Uit een haalbaarheidsstudie die de stad liet uitvoeren door VITO, blijkt dat de warmte voor het warmtenet op de Slachthuissite best opgewekt kan worden op de locatie van de naburige waterzuiveringsinstallatie. Het rioolwater, van bijna 200.000 Antwerpenaars, dat op die site gezuiverd wordt, heeft immers een hogere temperatuur dan gewoon oppervlaktewater.

Dit rioolwater is afkomstig van bijvoorbeeld douches en afwasmachines. De restwarmte die dit water na zuivering nog bevat, kan met een warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht worden, waarna deze warmte de bron kan zijn voor het warmtenet. Zo krijgt het warmtenet al een groot deel van de energie uit een duurzame bron.

Uniek project voor België

De eerste berekeningen tonen aan dat het hier om een uniek project in België gaat. Het is de eerste maal dat er zo’n groot potentieel aan warmte gewonnen zou kunnen worden uit gezuiverd huishoudelijk afvalwater. Indien het systeem operationeel is voor de hele wijk zorgen warmtepompen met een totaalcapaciteit van 7 megawatt er mee voor dat de temperatuur van het warmtenet op peil blijft. Daardoor kan jaarlijks tot 4.000 ton CO2-uitstoot vermeden worden, dat staat gelijk aan 0,5 procent van de uitstoot van alle Antwerpse woningen of de jaarlijkse uitstoot van 2.700 wagens.

“Antwerpen neemt ook op vlak van duurzaamheid en groene energie het voortouw. Ik ben blij met deze grote stappen voorwaarts en in het bijzonder met het feit dat dit warmtenet niet uitsluitend voor nieuwe gebouwen gerealiseerd zou worden, maar dat er ook bekeken wordt of bestaande gebouwen, zoals die van Woonhaven, mee aangesloten kunnen worden”, stelt schepen Nabilla Ait Daoud.

Ook Schepen Van de Velde is verheugd over de resultaten van de studie. “Samen met het inzetten op betaalbaar wonen, wordt het warmtenet één van de fundamenten van het kwalitatieve stadsontwikkelingsproject dat we willen realiseren op de Slachthuissite. Als we er ook nog in slagen om de bestaande gebouwen en woningen aan te sluiten, betekent dit ook een verbetering voor de buurt.”

De stad sluit nu met Aquafin, de uitbater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie, en EANDIS, de netbeheerder voor elektriciteit en aardgas, een overeenkomst om dit project tot in detail te onderzoeken en verder uit te werken.

Verantwoordelijken: Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu en Rob Van de Velde, schepen voor stadsontwikkeling 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is