Stad verbetert zichtbaarheid schoolomgevingen met kleurrijke banners

Op 26 januari 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs, Verkeersveiligheid

Om de schoolomgevingen binnen de zones 30 voldoende zichtbaar te houden, plaatst de stad aan alle 440 Antwerpse schoolsites vlaggenmasten met kleurrijke banners. De eerste werd vandaag gehesen aan de Da Vinci International school in de Verbondstraat. Tegen eind 2018 zal er aan elke Antwerpse school een banner wapperen. De plaatsing ervan kadert in het project ‘zichtbare scholen’ van de stedelijke Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid.

Herkenbaarheid scholen in zones 30 verhogen

Het project ‘zichtbare scholen’ wil de veiligheid van alle Antwerpse leerlingen verbeteren.

Sinds 2005 geldt in alle schoolomgevingen een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. In 2014 besliste het stadsbestuur om de zones 30 in de binnenstad uit te breiden. Dat betekent dat vanaf 2018 bijna 95 procent van de Antwerpse straten het statuut van zone 30 zal hebben. De toegangen van die zones staan aangegeven met borden ‘zone 30’ en grondstickers.

Om verwarring te vermijden zullen in die zones zoveel mogelijk andere verkeersborden die de zone 30 aanduiden, verwijderd worden. Ook voor de scholen betekent dit dat de huidige signalisatie ‘zone 30’ aan de school zal verdwijnen. “Om binnen deze zones 30 de scholen voldoende zichtbaar te maken, komen er aan de in- en uitgangen van alle schoolsites vlaggenmasten met kleurrijke banners”, verduidelijkt schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Deze verhogen de herkenbaarheid van de scholen voor naderende automobilisten en dus ook de veiligheid van alle Antwerpse leerlingen.”

Op de banners staan schoolkinderen afgebeeld met een bordje ‘zone 30’ en de vermelding ‘school’. Om de schoolomgeving nog extra in de verf te zetten, komen er ook stickers op de rijweg met een afbeelding van schoolgaande kinderen.

Weggebruikers informeren en sensibiliseren

Burgemeester Bart De Wever: “Door alle weggebruikers goed te informeren, zorgen we ervoor dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen in het verkeer. Met deze schoolbanners investeren we bijkomend in de leesbaarheid van het stedelijke verkeer zodat onze kinderen zich veilig kunnen verplaatsen in hun schoolomgeving.”

Schepen voor onderwijs Claude Marinower: “Ik streef sinds mijn aantreden als schepen voor onderwijs voor veilige schoolomgevingen. Een aangepaste snelheid voor automobilisten is hierin cruciaal. Veel directies wijzen mij wekelijks op de gevaren van te snelle weggebruikers,  niet enkel voor de school, maar in de hele schoolomgeving. Met de zone 30 wordt deze problematiek integraal aangepakt en dat is een goede zaak.”

Start in binnenstad

De vlaggenmasten worden zoveel mogelijk geplaatst zonder extra ingrepen in het publiek domein. De plaatsing gebeurt systematisch per wijk. Er wordt gestart in de binnenstad, waar de zones 30 al vastliggen.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Koen Kennis, schepen voor mobiliteit - Claude Marinower, schepen voor onderwijs

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is