Stad zet extra in op mobiliteit zaterdag en tijdens eerste soldenweekend

Op 24 december 2015, over deze onderwerpen: Economie & Werk, Middenstand, Mobiliteit, Toerisme

De stad Antwerpen verwelkomt tijdens de eindejaarsperiode heel wat shopliefhebbers en bezoekers voor Winter in Antwerpen. De stad en De Lijn voorzien daarom in extra maatregelen. Op zaterdag 26 december en in het soldenweekend 2 en 3 januari voorziet de stad in 300 extra parkeerplaatsen op parking Vogelzang aan Antwerp Expo. De Lijn zal extra capaciteit op de trams voorzien en de metro frequenter laten rijden.

Zaterdag 26 december verwacht Antwerpen weer heel wat shopliefhebbers en bezoekers voor Winter in Antwerpen. Ook het weekend erna zullen heel wat mensen de Scheldestad bezoeken. Op 2 januari 2016 start immers de koopjesperiode en ook op zondag 3 januari zijn de winkels in de Antwerpse binnenstad geopend tijdens de winkelzondag. Op zondag sluit de stad Antwerpen bovendien Winter in Antwerpen feestelijk af met de Nieuwjaarsdrink op de Grote Markt en de Suikerrui. Dan trakteert de stad haar inwoners op een drankje en een hapje ter gelegenheid van het nieuwe jaar en zorgt ze voor animatie en muziek voor klein en groot. Op www.winterinantwerpen.be ontdekken nieuwsgierigen wat deze en volgende week nog te beleven valt.

Extra inzetten op bereikbaarheid

Het winkelhart van Antwerpen is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Via de park-and-rides aan de rand van de stad en de parkings in de stationsomgevingen en aan de rand van de kernstad zullen bezoekers de stad gemakkelijk kunnen bereiken. De park-and-rides en parkings sluiten aan op frequent rijdende trams die hen snel naar het shoppinghart van de stad brengen. Voor wie toch met de wagen komt, zijn er in het centrum van de stad verschillende betaalparkings. Het parkeergeleidingssysteem leidt automobilisten naar een vrije parkeerplaats. Op de website www.slimnaarantwerpen.be vinden bezoekers alle mobiliteitsinfo terug om Antwerpen te bereiken, en info over eventuele werken in en rond de stad.

Een overzicht van alle park-and-rides vindt u hier. Ook is er een handig overzichtskaartje met de aansluitingen voor elke park-and-ride.

Ook de parkings in de stationsomgevingen bieden een goede bereikbaarheid:

parking station Antwerpen-Berchem
aansluiting met tram 4 (Groenplaats), 9 (Meir en Groenplaats) en 11 (Melkmarkt)
de twee parkings aan station Antwerpen-Centraal (aan het Kievitplein)
aansluiting met premetrolijnen - In premetrostation Diamant kan u met tram 9 en 15 naar de Meir en de Groenplaats, in premetrostation Astrid met tram 3 en 5.

Verder kunnen bezoekers ook parkeren aan de rand van de kernstad op de gedempte zuiderdokken en van daaruit aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten tram 4 naar de Groenplaats nemen. Ook van aan de parking Desguinlei kan men het stadscentrum bereiken met tram 4 (Groenplaats), tram 24 (Franklin Rooseveltplaats), tram 2 of 6 (station Diamant).

Ten slotte kwam het parkeerbedrijf van de stad met de eigenaar van parking Vogelzang aan Antwerp Expo (Vogelzanglaan) overeen dat deze ook wordt ingeschakeld op zaterdag 26 december en tijdens het eerste soldenweekend. Van daaruit kunnen bezoekers met tram 2 of 6 vlot premetrostation Diamant en dus de De Keyserlei bereiken. Ook bus 22 passeert er en rijdt naar de Groenplaats. Parking Vogelzang kan gebruikt worden op zaterdag 26 december 2015 en zaterdag 2 en zondag 3 januari 2016, telkens van 9 tot 23 uur.

Er wordt in extra signalisatie voorzien op autostrades en lokale invalswegen die bestuurders makkelijk leidt naar de park-and-rides en parkings.

De Lijn en NMBS

De Lijn voorziet bovendien in extra capaciteit op trams en metro’s. Via de routeplanner van De Lijn op www.delijn.be of via de app kunnen bezoekers hun reisweg opzoeken. De NMBS op haar beurt voorziet nog tot en met zondag 3 januari vanuit elk Belgisch station in een speciaal shoppingbiljet aan 11 euro heen-en-terug op dezelfde dag in tweede klasse.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is