Stedelijke kinderopvang zet voorlezen aan jonge kinderen in de kijker

Op 25 november 2015, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme), Inburgering, Kinderopvang

Vandaag, middenin de Voorleesweek 2015, las schepen voor kinderopvang Nabilla Ait Daoud voor aan een groep peuters in stedelijke kinderopvang Brabbel. Ouders kregen een geschenkpakket met voorleesmateriaal. De stad Antwerpen hecht veel belang aan taalstimulering vanaf zeer jonge leeftijd. Door regelmatig voor te lezen vanaf babyleeftijd, draagt de stedelijke kinderopvang hieraan bij. Via een proefproject wordt nu onderzocht hoe dat voorlezen in alle locaties van de stedelijke kinderopvang een structureel onderdeel van de werking kan worden.

Taalontwikkeling in de kinderopvang

Ouders en kinderbegeleiders zijn sleutelpersonen in de vroege taalverwerving van een kind. De stedelijke kinderopvang werkt daarom al jaren rond taalontwikkeling bij kinderen van 0 tot 3 jaar. Veel praten met de kinderen, voortdurend alles benoemen en aanwijzen, inpikken op gebrabbel, herhalen, tellen en zingen zijn methodes om taal te stimuleren. Ook voorlezen is een belangrijk aspect in de taalontwikkeling en start liefst op babyleeftijd. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt bovendien de band tussen de ouder of begeleider en het kind aan.

Naar een dagelijkse praktijk

In de stedelijke kinderopvang wordt dan wel regelmatig voorgelezen, het is nog niet in alle locaties een structureel onderdeel van de werking. Daarom start een proefproject in stedelijke kinderopvang Brabbel. Samen met Iedereen Leest (voorheen Stichting Lezen) en de Antwerpse bibliotheken worden verschillende manieren getest om van voorlezen een dagelijkse praktijk te maken. De stad zet daarbij ook in op een betere ondersteuning van de kinderbegeleiders. Uit een bevraging van Iedereen Leest bij de Vlaamse kinderopvang is immers gebleken dat er een grote nood is aan ondersteuning bij het implementeren van een voorleesbeleid.

Ouders sensibiliseren

Ook ouders zullen nauwer betrokken worden bij leesmomenten in de opvang.  Om hen alvast te laten proeven van voorlezen aan kleine kinderen, schenkt de stad aan alle kinderen in de stedelijke kinderopvang een geschenkpakket met voorleesmateriaal afgestemd op de leeftijd van het kind. Voor baby’s (0 tot 18 maanden) zit er een knisperboekje in en voor peuters (18 maanden tot 3 jaar) het kartonnen boekje “Dag klein kindje hier in ’t stad”, dat Joke van Leeuwen speciaal gemaakt heeft voor Antwerpse kinderen.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor kinderopvang

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is