Studenten Universiteit Antwerpen nemen historische objecten provinciebestuur onder handen

Op 19 april 2017, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Het Antwerpse provinciebestuur heeft naast een boeiende kunstcollectie ook een divers historisch patrimonium van meubels, decoratiestukken, verlichtingsarmaturen. De voorbije jaren werd deze organisch gegroeide collectie grondig onder de loep genomen en werd voor de meest waardevolle stukken een gepaste bestemming gezocht. De oudste stukken dateren van het begin van de 19de eeuw.

De studenten van het departement Erfgoed van de Universiteit Antwerpen nemen de restauratie van enkele historische stukken voor hun rekening. Zo werden onder meer stukken uit het Provinciaal ModeMuseum, Fotomuseum en DIVA eerder al behandeld.  Nu zijn een aantal objecten uit de eigen historische collectie aan de beurt, waaronder een meridienne, een salontafel en twee hoekkasten met veduten. Die gaan na oplevering definitief naar het kasteel d'Ursel in Hingene. Enkele 19de eeuwse luchters van het voormalige gouvernementshotel (nu Bernarduscentrum) aan de Groenplaats zijn in behandeling in het Labo Metaal. Het is bedoeling dat zij nà restauratie en toepassing van de nodige domotica naar hun oorspronkelijke plaats terugkeren. Hiervoor sloten de provincie Antwerpen en de Universiteit Antwerpen een samenwerkingsakkoord.

Tijdens de Erfgoeddag van 23 april kan iedereen een kijkje komen nemen in de ateliers op de Universiteit Antwerpen om de objecten en het harde werk van de studenten te komen bewonderen.

Beleidsverantwoordelijke: Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is