Topracespektakel op de Schelde op 22 en 23 juli

Op 13 juli 2017, over deze onderwerpen: Sport

Op zaterdag 22 en zondag 23 juli komen de F2-powerboats na 17 jaar nog eens terug naar Antwerpen. Dan is de Scheldestad het decor voor de Belgian Grand Prix. Geïnteresseerden kunnen gratis komen genieten van het topracespektakel op de Schelde.

Antwerpen heeft al heel wat sportevenementen mogen ontvangen. “Met de F2-powerboatrace heeft Sporting A weer een uniek spektakel op de kalender geplaatst”, zegt schepen voor sport Ludo Van Campenhout. “We verwachten dan ook veel toeschouwers aan de Schelde voor dit gratis sportevenement. In 2000 waren de powerboats al eens te gast in Antwerpen en toen stonden de Scheldekaaien vol met enthousiaste supporters. Met deze raceboten die aan snelheden van tweehonderd kilometer per uur over de Schelde scheuren is een sportief spektakel gegarandeerd.”

F2-powerboats zijn razendsnelle raceboten met een lengte van minimum 4,8 meter en een minimumgewicht van 513 kg. De motoren genereren tot 220 pk, waarmee de piloten aan topsnelheden van 200 km/u over het water ‘vliegen’. De vergelijking met Formule 1 is dan ook nooit ver weg. Door de speciaal ontworpen tunnelrompen zijn de boten in staat om extreem scherp te draaien, waardoor piloten hogere G-krachten te verwerken krijgen dan in eender welke andere racemachine op de planeet.

Moeilijk parcours op de Schelde

De race is een onderdeel van het WK-programma. De verschillende Grand Prixs worden afgewerkt op circuits in landen van over de hele wereld. Deze circuits zijn ongeveer tussen 1600 en 2000 meter lang en liggen vooral in rivieren of binnenmeren. Met de brede Schelde ter hoogte van het centrum is Antwerpen dan ook de ideale locatie voor de Belgian Grand Prix. Op zaterdag 22 en zondag 23 juli gaat dat ongetwijfeld spektakel opleveren.

Het parcours in Antwerpen zal zo’n 2200 meter bedragen en wordt door de kenners als moeilijk omschreven. De powerboats zullen ongeveer ter hoogte van het zuiderterras opgesteld liggen aan een ponton. Van daaruit vertrekken de boten vanuit een zogenaamde ‘dead engine start’. De boten leggen zo'n 35 à 40 ronden af, goed voor een spannende race-ervaring van 30 à 45 minuten.

Racen met een hart voor het milieu

De Union Internationale Motonautique (UIM) heeft een 'Environmental Code' waarin ze ijvert voor alternatieve energie, een lage uitstoot en het milieu in al zijn facetten. Elke race die wordt georganiseerd, moet dus voldoen aan een heel aantal milieuvriendelijke voorwaarden alvorens hij  mag plaatsvinden. 

Praktisch

Belgian Grand Prix F2-Powerboat
op de Schelde tussen het noorder- en zuiderterras
 

Programma

zaterdag 22 juli

10.25 – 11.55 uur: vrije trainingen F2-Powerboat
14.30 – 16.20 uur: kwalificatiesessies
17.30 – 19.30 uur: F2-Powerboat Elimination Race

zondag 23 juli

10.25 – 11.55 uur: vrije trainingen
14.20 uur: line-up van de boten naar de startplaats
14.30 uur: start Belgian Grand Prix
meteen na de race: podiumceremonie

alle info op www.antwerppowerboat.be 

Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is