War On Drugs: Werkbezoek aan Latijns-Amerika

Op 22 februari 2024, over deze onderwerpen: War on drugs

Op zondag 28 januari vertrok burgemeester Bart De Wever naar Colombia voor een tiendaags werkbezoek aan enkele Latijns-Amerikaanse landen in het kader van de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Hij werd vergezeld door adjunct-korpschef Glenn Verspeet van Politiezone Antwerpen, nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch, magistraten van het Antwerpse en federale parket, de directeur van de Antwerpse Federale Gerechtelijke Politie, de adviseur-generaal van Douane en Accijnzen, en de COO en de havenkapitein van Port of Antwerp-Bruges. Ook de burgemeesters van havensteden Rotterdam en Hamburg, Ahmed Aboutaleb en Peter Tschentscher, sloten zich daarbij aan met verschillende hoge veiligheidsfunctionarissen uit Nederland en Duitsland.

Tijdens de reis naar Colombia, Ecuador, Peru en Costa Rica werkte de delegatie een bijzonder druk schema af met zowel ontmoetingen met regeringsleden en relevante stemmen vanuit overheden en havenbedrijven aangaande de internationale drugsproblematiek, als praktische terreinbezoeken aan havens en veiligheidsdiensten. Met plaatselijke overheden en havenautoriteiten werden doorgedreven gesprekken gevoerd om de maritieme verbindingen tussen de Latijns-Amerikaanse en Europese havens beter af te schermen van drugssmokkel. Het is een aanzet om de barrières in de havens en op zee hoger op te werpen aan de hand van een hogere maritieme veiligheidsstandaard.

Het doel van het werkbezoek was niet alleen om goede contacten te leggen met Latijns-Amerikaanse actoren om informatie-uitwisseling en samenwerking te bevorderen, maar ook om concrete aanbevelingen op te lijsten die in eigen land de strijd tegen criminele netwerken en de illegale handel kunnen versterken. Deze aanbevelingen zullen nu door de drie burgemeesters aan hun overheden worden overgemaakt.

“Om het criminele verdienmodel van drugsbaronnen te kraken, moeten Europese veiligheidsdiensten meer aanwezig zijn in Latijns-Amerika. Want elke kilo cocaïne die daar niet op een schip belandt, kan ook nooit in Antwerpen of Rotterdam aankomen,” besluit burgemeester Bart De Wever. “Ook in eigen land moet een tandje bijgestoken worden. Het havenkorps van de federale politie moet dringend op getal komen, en er moeten meer drugsrechercheurs komen voor de Antwerpse Federale Gerechtelijke Politie. Die moet de zwaarste dossiers van het land behandelen met in verhouding de helft van de capaciteit die Brussel krijgt. Dat onevenwicht moet aangepakt worden, zodat de Antwerpse haven beter beveiligd is tegen drugscriminelen.”

Bart De Wever - Burgemeester

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is