WK 2018: afspraken voor schermen op horeca-terrassen en supportersdorpen

Op 1 december 2017, over deze onderwerpen: Sport

De stad verwacht tal van initiatieven in Antwerpen wanneer de Rode Duivels spelen op het wereldkampioenschap voetbal in 2018. Veel horecagelegenheden zullen schermen op hun terras willen plaatsen voor de live-uitzendingen. Verder verwacht de stad aanvragen van evenementenorganisatoren voor supportersdorpen met grote schermen. Opdat de Antwerpenaars optimaal kunnen genieten van het WK, keurde het college vandaag het concept voor de beleving van het wereldkampioenschap voetbal 2018 goed met daarin duidelijke afspraken. Zo kan een wildgroei aan initiatieven vermeden worden en gelden voor alle horecazaken dezelfde regels.

Door de kwalificatie van de Rode Duivels voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018 zijn er al tal van initiatieven, ideeën en vragen om tijdens de periode van het WK (14 juni tot en met 15 juli 2018) iets te organiseren in de stad en haar verschillende districten. Antwerpen juicht dit net zoals in 2014 (WK in Brazilië) en in 2016 (EK in Frankrijk) toe.

Om alles in goede banen te leiden zal de stad een éénduidig kader creëren zodat er duidelijke afspraken zijn die voor alle horecazaken gelden. Tegelijkertijd wil de stad Antwerpen vermijden dat er een wildgroei ontstaat aan grote tv-schermen en WK-supportersdorpen. Als er te veel gelijkaardige initiatieven zijn, vermindert immers de totaalbeleving én is de situatie niet meer beheersbaar voor de lokale veiligheidsdiensten. Vandaag keurde het college het concept voor de beleving van het WK voetbal 2018 goed.

Schermen op terrassen van horecazaken

De stad wil horecaondernemers de kans geven om een tv-scherm te plaatsen op hun vergund terras. Daarbij gelden volgende afspraken:

Horecaondernemers moeten voorafgaand een melding doen bij de stad Antwerpen. Dit kan op de website www.ondernemeninantwerpen.be vanaf het voorjaar 2018.
Het scherm en het geluidsniveau moeten in verhouding zijn tot de grootte van het terras. Er mag geen overlast ontstaan voor naburige panden of handelszaken.
Het is niet de bedoeling dat de terrassen uitgebreid worden, de vertoning wordt beperkt tot het bestaande vergund terras.
De uitzending wordt beperkt tot de matchen. De vertoning start ten vroegste een half uur voor de match en duurt tot maximaal een half uur na de match.

Grote schermen en WK-supportersdorpen in de districten

De stad wil dat zo veel mogelijk Antwerpenaars samen kunnen genieten van de unieke sfeer van het WK voetbal. Het is daarbij van groot belang dat de evenementen beheersbaar blijven voor de veiligheidsdiensten. De lokale politie gaf in 2014 en 2016 aan dat er ruimte is voor maximaal 10 simultane grote schermen op het grondgebied van de stad Antwerpen.

In eerste instantie wil de stad elk van de districten de mogelijkheid geven een lokaal initiatief uit te werken met partners. Al deze initiatieven moeten voldoen aan bepaalde kwaliteits- en veiligheidsvoorwaarden. Dit gaat dan onder meer over de inzet van stewards, het opmaken van een mobiliteitsplan, geluidsnormen, …

Supportersdorp in de binnenstad

Op één locatie in de binnenstad wordt een supportersdorp gecreëerd, namelijk op de busparking aan de Scheldekaai 19 ter hoogte van de Jordaenskaai. De stad lanceert hiervoor in december een concessie-oproep. De partij die het uiteindelijk haalt, zorgt op de site voor een fanzone met groot scherm om de wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal te kunnen volgen.

Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is