"Als Janssens centrumrechts is, waarom verandert hij dan niet van partij'?

Op 21 april 2011

"Verdorie, Janssens steelt mijn verhaal over rechten en plichten." Dat was het eerste wat Bart De Wever (N-VA) dacht, toen hij hoorde waarover het nieuwe boek van Patrick Janssens gaat.

"Ook in de aanloop naar de verkiezingen van 2006 publiceerde Janssens een boek met een centrumrechtse strekking. Tegelijk probeerde hij ook linkse en allochtone kiezers te ronselen door onder meer oproepen te doen in moskeeën. Het stoorde me toen al dat hij van twee walletjes at. En nu doet hij het weer."

Is de centrumrechtse inhoud die De Wever verwacht dan geen goed nieuws? "Dat de visie van Janssens op mens en samenleving niet zo heel veel verschilt van de mijne, wist ik al langer. Maar als dat zijn overtuiging is, waarom sluit hij zich dan niet aan bij een centrumrechtse partij?"

De Wever ziet nog een andere gelijkenis met 2006: "Ook toen was zijn boek een egodocument, dat volledig los stond van zijn partij. Is hij eigenlijk nog wel een socialist? Binnen N-VA is zoiets ondenkbaar. Wij komen pas met een programma naar buiten wanneer dat wordt gedragen door onze leden en is goedgekeurd door een congres."

Maakt het boek van Janssens het moeilijker voor De Wever om zichzelf te profileren als alternatief in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar? "De kiezer moet maar oordelen wie hij het meest geloofwaardig vindt", zegt hij. "Wij zullen in onze campagne echt wel duidelijk stellen hoe we het ánders willen doen op het gebied van bijvoorbeeld de mobiliteit en het sociaal beleid."...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is