U bent hier
'War on drugs' prioriteit voor Antwerps stadsbestuur
Met de ‘war on drugs’ wil het nieuwe stadsbestuur eerst en vooral de onaanvaardbare randcriminaliteit en overlast aanpakken die drugsgebruik in Antwerpen met zich meebrengt. Dat doen we uiteraard in zeer nauwe samenwerking met het parket en met de lokale politie.
Met een speciale rekruteringscampagne gaat de Antwerpse politie op zoek naar 40 nieuwe speurders voor de drugsbrigade. De politie verdrievoudigt het aantal manschappen op de drugsafdeling op vraag van burgemeester De Wever. Hij wil dat de politie voortaan de dealers én de gebruikers zelf aanpakt. "De straat wordt het actieterrein bij uitstek voor de lokale politie”, bevestigt korpschef Serge Muyters.
De drugsafdeling wordt opgesplitst in twee delen: één die jaagt op grotere dealers en bendes, en een tweede die de straatdealers aanpakt die de leefbaarheid van sommige wijken in Antwerpen zo aantasten. De war on drugs zal zo echt te voelen zijn in Antwerpen. En in september stapt ook het Antwerpse parket mee in het nieuwe drugsbeleid: wie betrapt wordt met drugs op zak, zal effectief een fikse boete krijgen.
Want het is een illusie om te denken dat je het drugsprobleem in Antwerpen kan bestrijden door alleen op te treden tegen dealers. Je moet de aanbod- én de vraagzijde aanpakken. Zo lang er grote netwerken bestaan die de Antwerpse haven als draaischijf gebruiken, zal de stad dealers aantrekken. Zo lang dealers zo veel klanten vinden in Antwerpen, zullen ze hun koopwaar proberen te slijten in onze stad. En veel dealers zijn zelf ook gebruikers.
Je moet hier natuurlijk een onderscheid maken tussen occasionele, recreatieve gebruikers en echte probleemgebruikers. Die laatsten zijn mee verantwoordelijk voor verschillende vormen van randcriminaliteit die drugs met zich meebrengen. Straatovervallen en diefstallen met geweld bijvoorbeeld. Zwaar verslaafde junkies doen alles om aan genoeg geld te komen voor hun volgende dosis. Als burgemeester krijgt Bart De Wever elke ochtend een nota van de politie met wat er de voorbije avond en nacht in de stad gebeurd is aan criminele feiten. Daar staan vaak echt onrustwekkende dingen in. Begin dit jaar werden bijvoorbeeld nog een verpleegster en een ambulancier van ZNA Stuivenberg met de dood bedreigd door een junkie. Die man lag buiten bewustzijn in z’n auto, en de hulpverleners kwamen ter plaatse om hem te reanimeren. Toen hij bij bewustzijn kwam, duwde de junkie een wapen in de borst van de verpleegster, en hij probeerde de hulpverleners ook nog te overrijden. En dat terwijl die mensen zich dag en nacht inzetten om levens te redden. Zoiets kan en zal het nieuwe stadsbestuur absoluut niet tolereren.
Voor probleemgebruikers wil het college werk maken van hulpverleningstrajecten op maat, waarbij we beroep doen op familie, school, middenveld en vrijwilligersorganisaties om mensen uit die vicieuze cirkel te helpen. Ten voordele van de stad, hun leefomgeving, hun familie, maar vooral van henzelf.