10-puntenplan tegen sluikstorten (GVA, 15/09/2018)

Op 15 september 2018

Vlaams parlementslid Annick De Ridder, die de tweede plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bezet, heeft het plan opgemaakt met partijgenote en schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud.

N-VA maakte eerder al bekend dat het gemeenschapsdienst voor hardnekkige sluikstorters wil. De partij pleit ook voor een stadsmarinier, een soort van leefbaarheidswacht, naar Nederlands voorbeeld. “Die mensen kunnen in wijken, waar grote problemen met sluikstort zijn, met de stadsdiensten en buurtorganisaties de problemen aanpakken”, zegt ­schepen Nabilla Ait Daoud.

Conciërge

Het meest in het oog springende is het voorstel om hardnekkige sluikstorters in sociale woningen aan te pakken. “Je bent niet asociaal in een sociale woning. Wie na herhaalde waarschuwingen toch blijft sluikstorten, moet uit zijn of haar sociale woning gezet worden. We onderzoeken nu of dit in het huisreglement kan worden opgenomen”, zegt Annick De Ridder.

In die sociale woningen moeten ook opnieuw conciërges komen. “Zij zijn niet alleen een aanspreekpunt, maar kunnen ook problemen signaleren aan de stedelijke overheid. De conciërge heeft ook een belangrijke rol door mensen wegwijs te maken in bijvoorbeeld sorteerstraatjes”, zegt Nabilla Ait Daoud.

Preventief en repressief

Verder wil N-VA onder meer dat iedere Antwerpse leerling een dagje meeloopt met de reinigingsdiensten en dat eigenaars van panden die overlast bezorgen, zelf afvalvoorzieningen aanbieden. Dat gebeurt onder meer al in studentenhuizen.

Ondertussen is het aantal camera's verdubbeld van vijfhonderd naar duizend, wat de pakkans van sluikstorters verhoogt. “We moeten zowel preventief als repressief optreden. Deze legislatuur zijn er al veel inspanningen geleverd om het sluikstorten aan te pakken. Maar we zijn er nog niet.

Daarom moeten we nieuwe initiatieven nemen”, zegt Annick De Ridder. (pvdp)

Bron: Gazet Van Antwerpen, 15/09/2018

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is