140-tal leerlingen van provincie Antwerpen neemt deel aan finale Europees energie-evenement

Op 28 mei 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs

Op 27 mei vond de afsluitfinale van EU-project 2Imprezs / Energy Challenges voor scholen plaats

Zeven scholen uit onze provincie hebben met een 140-tal leerlingen vol enthousiasme deelgenomen aan een digitaal, coronaproof slotevent van het EU-project 2Imprezs, een drie jaar durend project dat tot doel heeft 30 % energie te besparen. Het werd via live stream uitgezonden vanuit een studio in Berlijn. Er namen scholen deel uit Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Vlaanderen. Tijdens deze finale werd ook de uitslag van de videowedstrijd bekendgemaakt. Drie klassen vielen in de prijzen waaronder de Amigos van de eerste graad uit SJABI in Puurs.

Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur: “In de Europese Energy Challenges-finale wordt het energiebewustzijn terug aangescherpt. Bij het online organiseren van zo een finale voor jongeren komt naast het sensibiliserende aspect ook nog het competitieve en ontspannende aspect aan bod. Zo voelen de leerlingen, ondanks de fysieke afstand, zich internationaal verbonden met elkaar.”

De dag startte voor de 10- tot 14-jarigen met een toelichting van een pooldeskundige over de klimaatverandering en de impact op de ijsbeer. Daarna werd een educatieve energiequiz gespeeld, een escaperoom rond duurzaamheid georganiseerd en werd samen met de CO2-sensorbox een tool voor energiemonitoring (E. Wattson) voorgesteld. En dit alles tijdens een onlinesessie, wat een uitdaging was.

SJABI uit Puurs viel in de prijzen

2IMPREZS en energiekoffers

2imprezs is een Interreg Noordzee Regio project dat tussen 2017-2021 in vijf landen loopt en waarbij ca. 120 scholen betrokken zijn, waaronder een vijftal provinciale scholen (PTS Boom, PTS Mechelen, avAnt, PIVA, CVO Vitant en PITO Stabroek).

Gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens licht toe: “Wij willen het provinciaal onderwijs bewust inschrijven in een meer internationaal verhaal. Daarom tekenen we in op diverse Europese programma’s, zoals onder andere het Interreg Noordzeeprogramma. Op deze manier willen we de internationale mobiliteit voor leerlingen en leerkrachten stimuleren. Maar we zien het nog breder. Er liggen binnen deze programma’s veel kansen voor de uitwerking van ideeën binnen vakwerkgroepen, scholen en centra. Het biedt unieke leerkansen en opportuniteiten om verder in te zetten op hoogtechnologische apparatuur, slimme energiesystemen, enzovoort.”

Ook een dertigtal niet-provinciale scholen nam deel aan het project in het kader van 2imprezs en kon op de ondersteuning van MOS-Provincie Antwerpen rekenen. MOS stelt immers gratis uitleenbare energiekoffers ter beschikking: https://www.mosvlaanderen.be/themas/energie

Slim met energie op school

Het Interreg Noordzee Regio “project 2imprezs” (2017-2021) wil leerlingen en leerkrachten motiveren om hun energieverbruik op school te verminderen en zo 30% CO2-uitstoot te besparen. Dit door in te zetten op educatie, gedragsbewustwording van leerkrachten en leerlingen, en door te investeren in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie. Meer informatie over het project Energy Challenges lees je op de website van provincie Antwerpen

Voor Vlaanderen namen volgende scholen deel: GO! BS Lyceum (Mechelen), GO! ’t Spoor (Mol), De Ceder (Kessel), OLV-College (Antwerpen), SJABI (Puurs), Samen leren (Mortsel) en De Bab (Beerse).

Je kan het event herbekijken op het YouTube-kanaal of een kijkje nemen op de website:: https://www.energychallenges.eu waarop de eerste energiebesparingsresultaten zichtbaar zijn. Een nieuwe webtool, momenteel nog in ontwikkelingsfase, zorgt ervoor dat leerlingen op een educatieve wijze kunnen berekenen wat hun voorgestelde energie-investering financieel oplevert (http://2imprezs.sdu.dk).

Beleidsverantwoordelijke: Gedeputeerde Luk Lemmens, N-VA, bevoegd voor Onderwijs

Gedeputeerde Jan De Haes, N-VA, bevoegd voor Milieu en Natuur

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is