2 asielen vangen honden en katten in Antwerpen op

Op 12 juni 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

De stad Antwerpen werkt sinds dit jaar niet met 1 maar met 2 asielen samen voor de opvang van honden en katten.

Jaarlijks komen er in Antwerpen 350 honden en katten terecht in een asiel. Dat is ongeveer 1 per dag. In de asielen worden dieren opgevangen die verloren liepen, achtergelaten werden of in beslag genomen werden. Ook kittens van zwerfkatten die nog gesocialiseerd kunnen worden en huisdieren van personen die lange tijd worden gehospitaliseerd of die naar een transitwoning verhuizen, kunnen tijdelijk in de asielen terecht.

Samenwerking met 2 asielen biedt voordelen

Al sinds 2009 werkt de stad Antwerpen samen met het asiel het Blauwe Kruis in Wommelgem. Sinds 2017 werd de samenwerking uitgebreid met een tweede asiel van de Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming Antwerpen (KMDA). Het asiel in Wommelgem zorgt in principe voor de Antwerpse honden. De Antwerpse katten worden opgevangen door het asiel van de KMDA in de Vosseschijnstraat.

De politie neemt ook een rol op in het vangen van verloren gelopen of achtergelaten dieren en heeft dus dag en nacht toegang tot een nachthok in de asielen.

“Dieren die verloren gelopen zijn of achtergelaten werden moeten onmiddellijk terechtkunnen een asiel, waar ze in een diervriendelijke omgeving tot rust kunnen komen”, verduidelijkt Nabilla Ait Daoud, schepen voor dierenwelzijn. “Het asiel in de Vossenschijnstraat ligt bovendien vlak bij het werkingsgebied van de dienst DOB (dienst dierenoverlastbeheer), die zich inzet voor de Antwerpse zwerfkatten. Samenwerken met meerdere asielen heeft bovendien het grote voordeel dat wanneer er een probleem is in een van de asielen, zoals een besmettelijk virus waardoor de dieren in quarantaine moeten gehouden worden, de dieren nog terechtkunnen in het andere asiel.”

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor dierenwelzijn

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is