2 cafés tijdelijk dicht wegens drughandel

Op 7 september 2018

Het college bevestigde vandaag het besluit van de burgemeester om twee cafés tijdelijk te sluiten, aan de Kipdorpvest en op het Moorkensplein. Ze moeten respectievelijk zes weken en twee maanden dicht wegens drughandel.

Kipdorpvest
Naar aanleiding van verschillende klachten van overlast gaande van lawaai tot meldingen van drugsverkoop, controleerde de politie de zaak aan de Kipdorpvest.

Ze kon vaststellen dat er 19 klanten aanwezig waren in de zaak. De zaakvoerder, gekend bij de politie, kwam ter plaatse. Acht klanten waren ook gekend bij de politie voor druggerelateerde feiten. Vijf ervan waren in het bezit van grote sommen geld en hadden meerdere gsm-toestellen. Een andere klant was in het bezit van verpakkingen met restanten van cocaïne, twee hadden cocaïne bij en vier verbleven illegaal in het land. Het was niet de eerste keer dat dergelijke feiten werden vastgesteld in het café.

De zaak werd gerechtelijk verzegeld en is nu zes weken dicht.

Moorkensplein

De politie kreeg, niet voor de eerste keer, melding over drughandel in een café op het Moorkensplein. Daarom werd het pand geobserveerd.

De politie kon vaststellen dat minstens vier personen zich verdacht gedroegen. Ze werden gearresteerd voor drugsbezit en verkoop van verdovende middelen; één persoon verbleef ook illegaal in het land. De zaak werd doorzocht en de politie stelde voor één aanwezige een proces-verbaal op wegens zwartwerk/sluikwerk. Tijdens de doorzoeking werd er cocaïne aangetroffen en verpakkingen met restanten van drugs. Verder bleek dat er ook in de rookruimte van het café drugs werden gebruikt.

Het café werd gerechtelijk verzegeld en is nu twee maanden dicht.

Tijdelijke sluitingen
De strijd tegen drughandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de cafés, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is