2018 wordt opnieuw een mooi cruisejaar in Antwerpen

Op 14 april 2018, over deze onderwerpen: Toerisme

Antwerpen blijft ook in 2018 een populaire bestemming voor zee- en riviercruises. Dit jaar verwacht de Scheldestad 25 zeecruises en maar liefst 655 riviercruises. Samen zijn deze goed voor zo’n 106.280 passagiers – en dus ook bezoekers – die in Antwerpen aan wal zullen gaan. Verder is het uitkijken naar de nieuwe cruiseterminal en het vernieuwde Steen.

Het afgelopen cruiseseizoen was uitstekend: de stad ontving 786 riviercruises en 29 zeecruises die 114.176 passagiers meebrachten. Ook voor 2018 ziet het er naar uit dat het een goed cruiseseizoen wordt, met 25 aanlopen van zeecruises en 655 riviercruises – en daar komen er nog bij.  

Impressionante zeecruises: vaste waarden en nieuwe bezoekers

Net zoals in 2017, mocht Antwerpen als eerste cruiseschip van het seizoen de Astoria van Cruise & Maritime ontvangen. Het oudste cruiseschip ter wereld meerde op 10 maart aan. Cruise & Maritime is een vaste klant van Antwerpen: de rederij komt maar liefst acht keer naar Antwerpen in 2018, met het kruim van hun vloot: de Astoria, Astor, Magellan en Columbus. Ook die andere vaste klant, Fred Olsen, weet Antwerpen weer te vinden. Vijf keer meren zij in 2018 aan met hun Balmoral en Braemar.

Dit jaar doet ook een expeditieschip de stad aan. Hapag Lloyd komt aan in mei met de Hanseatic, en bevaart in de maanden daarna met nog twee toppers de Schelde. Zo brengt de Europa in juni de beste chefs naar Antwerpen met het unieke evenement Europa’s Beste. In juli meert de Europa 2 aan, volgens de Berlitz rating het beste cruiseschip ter wereld.

Zoals gewoonlijk zijn er ook in 2018 enkele schepen die Antwerpen voor het eerst aandoen, zoals de first call van Pacific Princess, van Princess cruises. Onder andere AIDA cruises besloot om, na vijf jaar, Antwerpen terug te bezoeken met een first call van het schip AIDAvita. Het schip dateert van 2002, is 202,8 meter lang en vervoert tot 1582 passagiers. Ook de splinternieuwe Seabourn Ovation, het zusterschip van het prestigieuze Seabourn Encore dat pas in mei voor het eerst te water wordt gelaten, komt dit jaar naar Antwerpen. Het schip, dat gebouwd is voor de meest veeleisende wereldreizigers, kan met zijn 198 meter tot 650 passagiers vervoeren.

Ten slotte doet ook het nieuwe expeditieschip Le Laperouse van rederij Ponant Antwerpen dit jaar voor de eerste keer aan. Deze explorer die in 2018 in de vaart komt, wordt uitgerust met een wereldprimeur: de ‘Blue Eye’. Deze multi-sensoriële onderwaterlounge stelt passagiers in staat de onderwaterwereld te ontdekken en ervaren via twee patrijspoorten die uitkijken op de zeebodem. Het is een unieke ervaring door de onderwaterverlichting en de Body Listening-banken, die een luisterervaring bieden door lichamelijke resonantie. Het schip is 142 meter lang en kan 264 passagiers aan boord nemen.

Koen Kennis, schepen voor toerisme: “Het cruisetoerisme doet het goed in Antwerpen, met dit jaar opnieuw heel wat speciale cruiseschepen die onze stad aandoen. Zoals de komst van de Europa en het unieke event Europa’s Beste. Volgend jaar wordt dan de gloednieuwe Hanseatic Inspiration gedoopt in Antwerpen. Met het nieuwe cruiseponton en de cruiseterminal in het Steen investeren we ook volop in kwalitatieve infrastructuur om de cruiseschepen nog beter te kunnen ontvangen in onze stad.”

Het Steen 2020

In 2020 zal de cruiseterminal verhuizen naar het Steen, waar schepen kunnen aanmeren aan een prachtig nieuw ponton. Het 350 meter lange en 9 meter brede ponton zal uit drie delen bestaan en verbonden worden met de kade via twee loopbruggen. Op deze manier kunnen schepen comfortabel aanmeren en is er geen hydraulische gangway meer nodig.

Via het ponton worden passagiers naar de gelijkvloerse verdieping van het Steen geleid, een ruime terminalhal die plaats biedt aan 400 personen. In dat gebouw vestigen zich ook het bezoekersonthaal van Visit Antwerpen en de brandstore. Verder komen er een belevingsparscours van 680 m² en een terras dat een prachtig uitzicht biedt over de stad en de Schelde. Dit terras zal voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

De werken aan het Steen starten volgende maand, die aan het ponton beginnen in september. Tegen 2020 kan het historische gebouw dan een rol vervullen bij het onthaal van de bezoekers van de Scheldestad.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor toerisme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is