U bent hier
3 burgemeesters ondernemen actie tegen radicalisering
Na onze eerste ontmoeting op 11 april, en complementair aan de intenties van de minister van binnenlandse zaken, ondernemen we als burgemeesters van Antwerpen, Vilvoorde en Mechelen actie tegen de radicalisering van jonge moslims in onze steden. We nemen concrete initiatieven op vlak van preventie en deradicalisering, en we zetten onze schouders onder de hulpactie van het consortium 1212 ten voordele van de zwaar getroffen Syrische bevolking.
1) We maken een praktische handleiding op voor het tijdig detecteren van radicalisering. Die handleiding wordt verspreid naar alle actoren die met kwetsbare jongeren in contact komen: scholen, stadsdiensten, sportclubs, en middenveldorganisaties. Uit de bijdrages van verschillende experts tijdens onze eerste bijeenkomst bleek dat net deze spelers vaak niet goed weten hoe ze met de eerste tekenen van radicalisering moeten omgaan. Nochtans is hun rol in de strijd tegen de lokroep van extremistische groeperingen cruciaal. Deze brochure kan worden aangevuld met een website en/of een telefonische hulplijn, waar mensen op een discrete manier terechtkunnen met hun vragen. We gaan na of we een specifieke vorming kunnen aanbieden aan actoren die werken met kwetsbare jongeren. Voor de uitwerking van deze brede preventie-initiatieven zullen wij een vraag tot ondersteuning richten aan de Vlaamse regering.
2) We zullen ons blijven engageren om ook de sociaal-economische voedingsbodem voor extremistische ideologieën weg te nemen, door de integratie en de sociale positie van moslimjongeren in onze steden te verbeteren. Vooral op het vlak van het onderwijs en de arbeidsmarkt zijn extra aandacht en middelen nodig om de uitsluiting van jongeren tegen te gaan. Ook op het vlak van het justitieel welzijnswerk zijn dringend extra middelen nodig. Als stedelijke overheden willen we hierin onze verantwoordelijkheid opnemen, maar doen we ook een oproep aan de hogere overheden om initiatieven te nemen.
3) Waar preventie niet meer helpt, versterken we de lokale projecten van onze stadsdiensten rond deradicalisering aanzienlijk. Het is van het allergrootste belang dat we jongeren die dwepen met extremistische ideologieën opnieuw in onze samenleving kunnen opnemen. De minister van binnenlandse zaken vroeg trouwens eerder al om een gezamenlijke strategie uit te werken rond deradicalisering. We vragen haar om gepaste financiële ondersteuning.
4) We steunen de hulpactie van het consortium 1212, ten voordele van de Syrische bevolking. Inzet voor de slachtoffers is volgens ons de enige constructieve bijdrage die Vlaamse moslimjongeren in dit gruwelijke conflict kunnen leveren. Solidariteit is het beste antwoord op geweld. Daarom nodigen we de moslimgemeenschappen in onze steden uit om zelf hulpacties op poten te zetten, met de volle steun van de lokale besturen. We hebben die beslissing vandaag al bekrachtigd in onze schepencolleges.
We houden een nieuw overlegmoment over (de)radicalisering in Mechelen, op 25 april.
Bart De Wever, Burgemeester Antwerpen
Bart Somers, Burgemeester Mechelen
Hans Bonte, Burgemeester Vilvoorde