757.000 € restauratiepremie voor Antwerpse Handels- en Schippersbeurs

Op 20 september 2011

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 757.000 euro toe voor de eerste restauratiefase van de voormalige Handels- en Schippersbeurs, gelegen in de Twaalfmaandenstraat in Antwerpen. Deze restauratie is deel van een ruimer herbestemmingsproject waarbij de voormalige Handels- en Schippersbeurs wordt heringericht tot een luxehotel.

Minister Bourgeois: “Ik stimuleer de herbestemming van beschermde monumenten. Met het geplande luxehotel verkrijgen we een meervoudig resultaat: de beschermde gebouwen worden gerestaureerd,  het toerisme vaart er wel bij en het monument wordt ontsloten voor het publiek.”

De Handelsbeurs van Antwerpen dateert van 1872 en is een realisatie van architect Jozef Schadde. Het weelderige neogotische interieur, waarin hoogwaardig materiaalgebruik, prachtig uitgewerkt schrijnwerk, meubilair en diverse decoraties zijn opgevat als een Gesammtkunstwerk, is in onze regio een vrij uniek gegeven. Op het einde van de 19de eeuw werd de Handelsbeurs uitgebreid met de Wissel- en Fondsenbeurs. In de smalle, maar prachtig gebeeldhouwde natuurstenen gevel, werd het uitgesproken neogotische concept van de Handelsbeurs verder gezet. Vanaf 1932 stond dit bouwdeel ter beschikking van de Schippers, waaraan het tot op vandaag zijn naamgeving dankt.

Gezien de omvang van de gebouwen en de aard van uit te voeren restauratiewerken gebeurt dit restauratieproject in fasen. In deze eerste fase worden de daken, koepels en de natuurstenen gevels met hun specifieke houten buitenschrijnwerk hersteld. Ook de natuurstenen elementen in het interieur worden aangepakt. In een tweede fase zullen dan de vloeren, het binnenschrijnwerk, de wandschilderingen en de monumentale schouwen worden gerestaureerd.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is